Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Γεγονός η πρώτη ενεργειακή κοινότητα του Αιγαίου στους Φούρνους

Γεγονός η πρώτη ενεργειακή κοινότητα του Αιγαίου στους Φούρνους

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών» θα τεθεί σε άμεση λειτουργία ώστε να αλλάξει το ισχύον μοντέλο διαχείρισης ενέργειας προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων του νησιού, οι οποίοι θα δουν μείωση των δημοτικών τελών, ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη δεύτερη ενεργειακή κοινότητα της χώρας, μετά την ίδρυση της πρώτης Αγροτικής Ενεργειακής Κοινότητας, τον περασμένο Ιούλιο, στη Θεσσαλία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον  Γενικό Οργανισμό  Εγγείων Βελτιώσεων Θεσσαλίας και έξι Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων από τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Οι συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό σχήμα των Φούρνων, από απλοί καταναλωτές θα μετατραπούν σε prosumers (producer και consumer), δηλαδή ταυτοχρόνως θα γίνουν καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να απολαμβάνουν ενεργειακά και οικονομικά οφέλη,  μέσω της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και του συμψηφισμού της (netmetering και virtual netmetering), της ενεργειακής τροφοδότησης μονάδων αφαλάτωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής,  των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο κλπ.

Στην «Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών» συμμετέχουν ο Δήμος Φούρνων Κορσεών, μεγάλος αριθμός κατοίκων του νησιού (με προοπτική να ενταχθούν μελλοντικά όλοι οι δημότες και επιχειρήσεις του νησιού), η εταιρεία Eunice Laboratories, θυγατρική του ελληνικού ενεργειακού ομίλου Eunice Energy Group (EEG).

Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που ανέπτυξε και λειτουργεί το «TILOS Project», το διεθνώς βραβευμένο πρωτοποριακό έργο  αυτονομίας και έξυπνης διαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ («S4S»), στο νησί της Τήλου. Η EEG συμμετέχει και στην αγροτική ενεργειακή κοινότητα της Θεσσαλίας όπου πρόκειται να εγκαταστήσει δύο μικρές ανεμογεννήτριες τύπου «EW16 θέτις», οι οποίες κατασκευάζονται στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις της τεχνολογικά πρωτοποριακής μονάδας  του ομίλου στη Μάνδρα Αττικής.

Η Eunice Laboratories μετέχει στο ενεργειακό σχήμα σε μη κερδοσκοπική βάση,  στο πλαίσιο συμφωνίας για τεχνολογική και αναπτυξιακή υποστήριξη της «Ενεργειακής  Κοινότητας Φούρνων Κορσεών» και των ενεργειακών πρωτοβουλιών του νησιωτικού δήμου. Έτσι, το περασμένο Σάββατο (15 Σεπτεμβρίου) υπογράφηκε στο περίπτερο της EEG στην 83η ΔΕΘ η ιδρυτική πράξη σύστασης της «Ενεργειακής  Κοινότητας Φούρνων Κορσεών» από τον δήμαρχο Φούρνων Κορσεών κ. Ιωάννη Μαρούση και την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας κυρία Λαμπρινή Μούτσιου.

Η ενεργειακή κοινότητα Κορσεών», που έχει τη νομική μορφή ενός αστικού συνεταιρισμού αποκλειστικού σκοπού, ιδρύθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενεργειακού νόμου  4513/2008 και ακολουθεί  τις κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας, καθώς επίσης και της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …