Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Γεωθερμικά Πεδία: Μίσθωση έως 7 χρόνια για έρευνα και έως 50 χρόνια για εκμετάλλευση

Γεωθερμικά Πεδία: Μίσθωση έως 7 χρόνια για έρευνα και έως 50 χρόνια για εκμετάλλευση

Μίσθωση του δικαιώματος έρευνας στα γεωθερμικά πεδία εθνικού ενδιαφέροντος έως επτά έτη (πέντε, με δικαίωμα παράτασης δύο ετών) και του δικαιώματος εκμετάλλευσης και διαχείρισης έως 50 έτη (30 έτη, µε δικαίωμα παράτασης κατά 20 έτη) προβλέπει το πολυνομοσχέδιο το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο αναμένεται την Πέμπτη να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στα πεδία εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C) θα γίνεται κατόπιν διαγωνισμού με προσφορές. Για την περίπτωση της εκμίσθωσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης ή εκμετάλλευσης και διαχείρισης, ο συναγωνισμός μεταξύ των διαγωνιζομένων θα κρίνεται, κυρίως, βάσει του ύψους του προϋπολογισμού, της βιωσιμότητας της επένδυσης, της εμπειρίας και του βαθμού ορθολογικής διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού, τα κριτήρια επιλογής του μισθωτή, τα δικαιολογητικά και οι προδιαγραφές των μελετών που θα πρέπει να υποβάλλουν οι υποψήφιοι μισθωτές κλπ. ,

Οι προσφορές που θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται από επιτροπή αξιολόγησης, στην οποία θα συμμετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της νέας Αρχής ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ).

Η έρευνα θα μπορεί να συνυπάρχει με πιλοτική εκμετάλλευση εφόσον έχει εντοπιστεί γεωθερμικό δυναμικό και με την καταβολή σχετικού μισθώματος.

Η διενέργεια γεωθερμικών ερευνών του Δημοσίου θα υλοποιείται κατά προτεραιότητα από την ΕΑΓΜΕ. Σε δημόσιους ερευνητικούς φορείς, ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα θα επιτρέπεται η διενέργεια παρόμοιων ερευνών με έγκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση της νέας Αρχής.

Όσον αφορά στα πεδία τοπικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστού 30-90°C) η εκμίσθωση θα γίνεται ύστερα από διαγωνισμό µε προσφορές. Η διάρκεια της μίσθωσης του δικαιώματος έρευνας ορίζεται έως τρία έτη (µε δικαίωμα παράτασης για  επιπλέον ένα έτος) ενώ για το δικαίωμα εκμετάλλευσης ή εκμετάλλευσης και διαχείρισης ορίζεται έως τα  30 έτη (με δικαίωμα παράτασης άλλων 20 ετών).

Βασικοί άξονες των νέων ρυθμίσεων

Έως σήμερα, σε 30 περιοχές της χώρας έχουν εντοπιστεί γεωθερμικά πεδία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για άμεσες χρήσεις, σε διάφορους παραγωγικούς τομείς: στον πρωτογενή τομέα (καλλιέργειες, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες) για μείωση του ενεργειακού κόστους, στη μεταποίηση καθώς και στη θέρμανση κατοικιών, σχολείων και νοσοκομείων. Εντούτοις, παρά τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της Γεωθερμίας, ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, μόνο ένα μικρό μέρος του διαθέσιμου δυναμικού αξιοποιείται σήμερα, κυρίως για ιαματικό τουρισμό, εξαιτίας των εμποδίων που θέτει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

  • Απλουστεύεται η κατηγοριοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Τα γεωθερμικά πεδία θα διακρίνονται σε τοπικού (θερμοκρασία ρευστού 30-90°C) και εθνικού ενδιαφέροντος (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C).
  • Αυξάνεται η ελάχιστη θερμοκρασία καθορισμού γεωθερμικού δυναμικούκατά 5°C, δηλαδή από τους 25°C, αναπροσαρμόζεται στους 30°C, παρέχοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης αρκετών αγροτικών γεωτρήσεων για άρδευση.
  •  Ως φορέας διαχείρισης των τοπικών γεωθερμικών πεδίων (θερμοκρασία ρευστού 30-90°C) ορίζεται η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναλαμβάνοντας ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση δικαιώματος μίσθωσης στους ενδιαφερόμενους.
  • Στα τοπικού ενδιαφέροντος πεδία, η διαδικασία διαγωνισμού προκαλείται πλέον με αίτηση του ενδιαφερομένου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχωρεί σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, διάρκειας 30 ημερών, από την ημέρα που εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
  • Στα εθνικού ενδιαφέροντος γεωθερμικά πεδία (θερμοκρασία ρευστού άνω των 90°C), η αρμοδιότητα προκήρυξης διαγωνισμού και σύναψης σύμβασης μίσθωσης ανήκει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, θεσπίζονται ανταποδοτικά οφέλη, από τα μισθώματα, για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται η γεωθερμία. Ποσοστό 10% του ποσού των ετήσιων αναλογικών μισθωμάτων θα διατίθεται στους Δήμους.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …