Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τον κοινό διαγωνισμό αιολικών και φ/β – 600 τα μεγαβάτ με συν 40% επίπεδο ανταγωνισμού

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τον κοινό διαγωνισμό αιολικών και φ/β – 600 τα μεγαβάτ με συν 40% επίπεδο ανταγωνισμού

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του κοινού διαγωνισμού ΑΠΕ για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο οποίος αφορά δημοπρατούμενη ισχύ 600 MW, ενώ σημαντική αλλαγή στους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού αφορά η αναπροσαρμογή του επιπέδου ανταγωνισμού από το 75% στο 40% πλέον.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Αρχής, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 21η Μαρτίου 2019, ενώ η διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας προγραμματίζεται για την 15η Απριλίου προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ξεκινήσει η σχετική τους προετοιμασία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προηγούμενο προγραμματισμό της Αρχής οι προς δημοπράτηση ποσότητες προσδιορίζονταν σε 400 MW για το 2018 και 400 MW για το 2019. Δεδομένου, όμως, ότι πέρυσι δεν διεξήχθη κοινή ανταγωνιστική διαδικασία, η δημοπρατούμενη ισχύς για τον πρώτο κοινό διαγωνισμό κρίνεται εύλογο από την Αρχή, να ανέρχεται στα 600 MW, λαμβάνοντας υπόψη τη μη δημοπρατηθείσα ισχύ των 400 MW του έτους 2018 και το ήμισυ της προς δημοπράτηση ισχύος του έτους 2019. Έτσι επομένως , προκύπτουν τα 600 MW που «βγαίνουν» στον ερχόμενο διαγωνισμό του Απριλίου.

Επιπλέον, να προσθέσουμε πως το μέτρο του 75% στόχο είχε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής στο διαγωνισμό, γεγονός που λειτουργούσε ως δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να διασφαλίζονται ομαλές συνθήκες ανταγωνισμού.

Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση της απόφασης επισημαίνεται από την Αρχή πως με τον καθορισμό ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής επιτυγχάνεται ένα σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές, οι οποίοι, βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου θα κληθούν να πληρώσουν για κάθε έργο, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων), σημαντικό μέρος του ποσού που υπολογίζεται ως κρατική ενίσχυση με βάση τη Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, που θα συνάψουν οι επιτυχόντες στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η ΡΑΕ ορίζει ότι το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% πλέον της δημοπρατούμενης ισχύος.

Τέλος, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναφέρει πως στην περίπτωση που εφαρμόζοντας το εν λόγω ποσοστό προκύπτει προς δημοπράτηση ισχύς, η οποία είναι μικρότερη από την ισχύ του Συμμετέχοντα με τη μεγαλύτερη Ισχύ Συμμετοχής τότε η δημοπρατούμενη ισχύς καθορίζεται από (είναι ίση με) την ισχύ του Συμμετέχοντα με τη μεγαλύτερη Ισχύ Συμμετοχής.

Επισυνάπτονται η απόφαση της ΡΑΕ, καθώς και η προκήρυξη του διαγωνισμού. 

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …