Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Διαγωνισμοί ΑΠΕ: Πολύ χαμηλά οι τιμές για τα “μικρά” φωτοβολταϊκά, καλύτερες για τα “μεγάλα”, πολύ χαμηλά και τα αιολικά

Διαγωνισμοί ΑΠΕ: Πολύ χαμηλά οι τιμές για τα “μικρά” φωτοβολταϊκά, καλύτερες για τα “μεγάλα”, πολύ χαμηλά και τα αιολικά

Πολύ χαμηλές τιμές ήταν το αποτέλεσμα του τρίτου σκέλους των διαγωνισμών ΑΠΕ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, εκείνου για τα αιολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 55 ευρώ τη Μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 65,15 ευρώ τη Μεγαβατώρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό της ισχύος που εκχωρήθηκε να κινήθηκε στα χαμηλά επίπεδα της διαδικασίας.

Αιολικά έργα τους πέρασαν μεταξύ άλλων η ΤΕΡΝΑ, η ΡΟΚΑΣ, η Πορτογαλική EDPR , η VOLTERRA, η OSTRIA κ.λπ.

Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου προβλέπουν θετικές εξελίξεις, τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στην πρόοδο της τεχνολογίας των αιολικών, γεγονός που αποτυπώνεται στον ισχυρό ανταγωνισμό και στις χαμηλές τιμές που πρόσφεραν.

Υπενθυμίζεται ότι στην τρίτη κατηγορία ανήκουν αιολικά μεγαλύτερα των 3 MW και μικρότερα των 50 MW. Συμμετείχαν 14 έργα ισχύος 281,65 MW που διεκδικούσαν δημοπρατούμενη ισχύ 160,94 MW. Τιμή εκκίνησης 79,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Ιουλίου οι τιμές κινήθηκαν από 68,18 €/MWh έως 71,93 €/MWh. Μεσοσταθμική τιμή επιλεγέντων έργων: 69,53437 €/MWh

“Μεγάλα” φωτοβολταϊκά

(upd: 14:18) Καλύτερες τιμές σε σχέση με εκείνες των “μικρών” φωτοβολταϊκών, εξασφάλισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές που “πέρασαν” έργα τους στο σημερινό διαγωνισμό για τα “μεγάλα” φωτοβολταϊκά, δηλαδή τα πάνω από 1 MW. Οι τιμές κινήθηκαν από την οροφή των 71,9 ευρώ /MWh, για μια σημαντική μερίδα έργων με συνολική ισχύ περί τα 35 MW και “έπεσαν” μέχρι και τα επίπεδα των 63 ευρώ / MWh.

Σε υψηλές τιμές πήρε 4 έργα ο όμιλος της solar cells και σε ικανοποιητικές, λίγο κάτω από τα 70 ευρώ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν φωτοβολταϊκά μεγαλύτερα του 1 MW και μικρότερα των 20 MW. Συμμετείχαν 27 έργα ισχύος 151,32 MW που διεκδικούσαν 86,47 MW. Τιμή εκκίνησης 71,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Ιουλίου οι τιμές κινήθηκαν από 62,97 €/MWh έως 71 €/MWh. Μεσοσταθμική τιμή επιλεγέντων έργων: 63,81281 €/MWh

“Μικρά” φωτοβολταϊκά

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα έπεσαν οι τιμές στον σημερινό διαγωνισμό της Κατηγορίας Ι στα φωτοβολταϊκά, που αφορά έργα με ισχύ έως 1 MW. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του energypress, η χαμηλότερη τιμή που έλαβε ισχύ έπεσε στα 64 ευρώ/MWh, ενώ προσφορές στα 69 ευρώ/MWh “μπήκαν” οριακά. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Κατηγορία Ι ανήκουν φωτοβολταϊκά κάτω του 1 MW. Συμμετείχαν 180 έργα ισχύος 102,19 MW που διεκδικούσαν δημοπρατούμενη ισχύ 61,95 MW, με τιμή εκκίνησης 81,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του Ιουλίου οι τιμές κινήθηκαν από 75,87 €/MWh έως 80 €/MWh. Μεσοσταθμική τιμή επιλεγέντων έργων: 79,0196 €/MWh

Η σημερινή εικόνα του διαγωνισμού είναι προφανές πως διαμορφώθηκε από έργα μεταξύ 500 KW και 1 MW για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική να λάβουν σταθερή τιμή με βάση την ΟΤΣ. 

Αντίθετα οι διαγωνισμοί και το σχετικό κόστος (τέλος συμμετοχής ΡΑΕ και εγγυητικές ΡΑΕ) για έργα έως 500 KW δεν έχουν πλέον νόημα αφού ο κανόνας του 1,1 x μΟΤΣν-1 δίνει εκτός διαγωνισμού τιμή 66 ευρώ/MWh για τα πάρκα που θα υπογράψουν σύμβαση με ΔΑΠΕΕΠ και θα συνδεθούν εντός του 2019.  Για τα 100άρια μάλιστα ο ίδιος κανόνας προβλέπει προσαύξηση 1,2 δηλαδή η τιμή φθάνει στα 72 ευρώ/MWh.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …