Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Πως φτιάχτηκε ο πρώτος virtual αγωγός αερίου στο Λαγκαδά

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Πως φτιάχτηκε ο πρώτος virtual αγωγός αερίου στο Λαγκαδά

Από τον περασμένο Οκτώβριο οι 150 πρώτοι καταναλωτές στην περιοχή του Λαγκαδά έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου και τροφοδοτούνται κανονικά για τις ενεργειακές τους ανάγκες με το καύσιμο που είναι φιλικό για το περιβάλλον με μικρότερο κόστος. Το συγκεκριμένο αυτόνομο τοπικό δίκτυο έχει μια ιδιαιτερότητα. Ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που τροφοδοτείται κανονικά με αέριο, παρότι δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο αγωγών διανομής της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα το αέριο μεταφέρεται οδικά σε συμπιεσμένη μορφή CNG σε ειδικό σταθμό αποσυμπίεσης που κατασκευάστηκε από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην πόλη.

Πρόκειται για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία περιοχών με έως 10 χιλιάδες κατοίκους, όπου οικονομοτεχνικά δεν δικαιολογείται η κατασκευή αγωγού αλλά συμφέρει το φυσικό αέριο να μεταφέρεται με ειδικά διασκευασμένα φορτηγά βυτιοφόρα. Το αέριο φορτώνεται από το σταθμό συμπίεσης που βρίσκεται εντός του δικτύου διανομής και φτάνει στον σταθμό αποσυμπίεσης, όπου και στη συνέχεια συνδέεται με το τοπικό αυτόνομο δίκτυο που διανέμει το αέριο στους χρήστες. Ο πρώτος σταθμός που κατασκεύασε στο Λαγκαδά η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας κόστισε 270 χιλιάδες ευρώ και τους τελευταίους 4 μήνες ειδικά φορτία CNG, εξασφαλίζουν την τροφοδοσία του τοπικού δικτύου για 3 έως 5 ημέρες ανάλογα με την κατανάλωση. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, δοκιμάστηκε υπό ακραίες καιρικές συνθήκες το σύστημα του “εικονικού αγωγού” περνώντας με άριστα τις εξετάσεις αφού η μεταφορά των φορτίων έγινε απρόσκοπτα και ταυτόχρονα παρά τις υψηλές καταναλώσεις καλύφθηκαν οι ανάγκες των καταναλωτών όπως θα συνέβαινε εάν υπήρχε πραγματικός αγωγός που να συνδέει το Λαγκαδά με το δίκτυο της Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς δεν ήταν να κατασκευάσουμε το έργο, αλλά να πετύχουμε με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για το CNG κάτι που πετύχαμε ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας Λεωνίδας Μπακούρας.

Μάλιστα μετά το Λαγκαδά, ήδη η εταιρεία στην οποία μέτοχοι είναι η ΔΕΠΑ και η ιταλική ENI προχώρησε στην κατασκευή και άλλων σταθμών τόσο στη Θεσσαλονίκη (Κουφάλια, Χαλάστρα) όσο και στη Θεσσαλία (Τύρναβος, Ελασσόνα, Καλαμπάκα) ενώ για το 2019 σχεδιάζεται να συνδεθούν ο Παλαμάς, η Αγιά και οι Σοφάδες. Ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες ξεκινά η μελέτη που θα καθορίσει εάν θα κατασκευαστεί ανάλογος σταθμός και δίκτυο και στη Χαλκιδική, με στόχο εάν κριθεί συμφέρον μέχρι το καλοκαίρι του 2020 να υπάρχει αέριο και εκεί.

ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2016 και είναι ο διαχειριστής δικτύου διανομής αερίου στους νομούς Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, έχοντας εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες μέχρι το 2043. Το 51% της εταιρείας ανήκει στη ΔΕΠΑ ενώ το 49% στην ιταλική ΕΝΙ η οποία και προτείνει τη διοίκηση που εγκρίνεται από το μέτοχο πλειοψηφίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπακούρας σε παρουσίαση που έκανε σε εκπροσώπους του τύπου , οι προγραμματισμένες επενδύσεις όχι μόνο για CNG αλλά συνολικά για επεκτάσεις δικτύου, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης που εγκρίθηκε για την πενταετία 2019 – 2013, φτάνουν τα 92,7 εκατ. ευρώ. Βάσει του ίδιου προγράμματος ανάπτυξης προβλέπεται αύξηση του δικτύου των αγωγών κατά 301 χλμ. Σήμερα το δίκτυο διανομής σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία φτάνει τα 2323,1 χλμ και έχουν επενδυθεί συνολικά 546,1 εκατ. ευρώ.

Έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, όταν λέμε ότι θα πάμε σε μία περιοχή τηρούμε τις προθεσμίες, έχουμε πλάνο ανάπτυξης που το γνωρίζουν όλοι ενώ τα ταυτόχρονα διατηρούμε και για το 2019 μηδενικά τέλη σύνδεσης, ανέφερε ο κ. Μπακούρας.

Το 2019 προβλέπεται να συνδεθούν στη Θεσσαλονίκη 4 περιοχές στο Δήμο Θέρμης και μία στο Δήμο Θερμαϊκού, και στη Θεσσαλία η Νέα Αγχίαλος και οι Μικροθήβες του Δήμου Βόλου. Σήμερα καλύπτεται το 60% του πληθυσμού με φυσικό αέριο και ανά 6,2 μέτρα δικτύου υπάρχει μία σύνδεση. Στόχος είναι στο τέλος του πενταετούς προγράμματος, το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού να φτάσει το 65% και οι συνδέσεις από 338 χιλιάδες να φτάσουν τις 395 χιλιάδες το 2023.

Σημειώνεται ότι το 2018 έκλεισε με κέρδη προ φόρων από τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες 24,8 εκατ. ευρώ, τα οποία ξεπέρασαν κατά 17,2% το ύψος του προϋπολογισμού. Στην πορεία μας μέχρι τώρα έχουμε πετύχει σταθερότητα, απόδοση, ικανοποίηση των καταναλωτών σε ποσοστό 95% και ταυτόχρονα δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σημείωσε ο ΓΔ της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη διανομής, παρά το γεγονός ότι στη διετία 2017 – 2018 προστέθηκαν 189,7 χιλιόμετρα δικτύου, με τις επενδύσεις να έχουν φτάσει τα 43,1 εκατ. ευρώ , εντούτοις τα τέλη για τους καταναλωτές μειώθηκαν έστω και οριακά, λόγω αυξημένων όγκων κατανάλωσης.

Είχαμε επιτυχημένη χρονιά, χωρίς ατυχήματα την τελευταία διετία, τηρήσαμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, διασφαλίσαμε τη λειτουργική ανεξαρτησία, ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση του προσωπικού και τηρήσαμε το πρόγραμμα ανάπτυξης, εξασφαλίσαμε την επέκταση των αδειών και πετύχαμε την αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου, χωρίς εκκρεμείς νομικές υποθέσεις και με αύξηση της κερδοφορίας, κατέληξε ο κ. Μπακούρας.

Να σημειωθεί τέλος ότι από αυτόν τον μήνα τίθεται σε εφαρμογή η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους χρήστες να καταθέτουν αιτήματα, να παρακολουθούν την εξέλιξή τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …