Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Επενδύσεις για 1 GW στην Ελλάδα από ενεργειακούς κολοσσούς

Επενδύσεις για 1 GW στην Ελλάδα από ενεργειακούς κολοσσούς

H εταιρία που καταγράφει τουλάχιστον 14 χρόνια εμπειρίας στον ενεργειακό τομέα, έχει στρέψει το βλέμμα της στη χώρα μας από το 2018 και έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά τριών αιολικών πάρκων στην Πέλλα έναντι 150 εκατ. ευρώ.

Ακόμα περισσότερο αναμένεται να διεισδύσει στα ενεργειακά τεκταινόμενα της Ελλάδας η γαλλοαμερικανική εταιρεία Akuo Energy, εάν σταθούμε στις πρόσφατες επιχειρηματικές της κινήσεις με την Enel Green Power και στις δηλώσεις του ιδρυτή και προέδρου της Eric Stotto, o oποίος βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια του ενεργειακού συνεδρίου του Hellenic Association for Energy Economics (HAEE).

Οι επενδύσεις και το πλάνο της Akuo στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα, η εταιρία που καταγράφει τουλάχιστον 14 χρόνια εμπειρίας στον ενεργειακό τομέα, έχει στρέψει το βλέμμα της στη χώρα μας από το 2018 και έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγορά τριών αιολικών πάρκων στην Πέλλα έναντι 150 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σχεδιάζει να διευρύνει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στη χώρα μας με πρόσθετες επενδύσεις καθώς μέσω της ελληνικής θυγατρικής της, Akuo Energy Greece, έχει υποβάλλει αιτήσεις για άδειες ΑΠΕ (και συγκεκριμένα για αιολικά και φωτοβολταϊκά) που θα ανέρχονται σε 1GW, ενώ το επενδυτικό της πρόγραμμα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία των δύο εταιριών

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η γαλλοαμερικανική εταιρία αναμένεται να υπογράψει σύντομα συμφωνία με την ιταλική Enel Green Power για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 284 ΜW (τα υπόλοιπα 750 MW θα προέρχονται από αυτόνομα πάρκα της Akuo), τα οποία θα βρίσκονται στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. Βάσει της συμφωνίας η Akuo θα ωριμάσει τα έργα και στη συνέχεια η Enel Green Power θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία τους.

Παρά τα υφιστάμενα δημοσιεύματα σχετικά με την υπογραφή της πολυπόθητης αυτής ενεργειακής συμφωνίας, πηγές του ypodomes.com επισημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιριών συνεχίζονται μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα να έχει δοθεί μία «παράταση» στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και να αναμένουμε να μάθουμε το ύψος της επένδυσης, το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το ποσό που επένδυσε η Akuo στην Πέλλα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Akuo διαθέτει σημαντική εμπειρία στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα σε μεγάλα έργα, όπως αυτό της Πορτογαλίας που ανέρχεται στα 450 MW ενώ η εταιρία έσπασε το φράγμα της χαμηλότερης τιμής σε παγκόσμια κλίμακα προσφέροντας 14 ευρών/MW. Επίσης, προχωράει στην κατασκευή δύο μεγάλων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, τα οποία αγγίζουν από κοινού τα 400 MW εγκατεστημένης ισχύος και για την παραγωγή των οποίων έχει υπογραφεί διμερές συμβόλαιο με τον κολοσσό Morgan Stanley.

Υπενθυμίζεται πως η Enel Green Power διαθέτει στη χώρα μας 475 MW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα οποία θα προστεθούν και τα από κοινού με την Akuo 284 MW. Συγκεκριμένα, η ιταλική εταιρία διαθέτει σε 24 νομούς της Ελλάδας 25 αιολικά πάρκα που ανέρχονται στα 365 ΜW, 28 φωτοβολταϊκά που ανέρχονται στα 90 MW και 5 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς που υπολογίζονται στα 20 MW.

Ταυτόχρονα η Akuo δεν ξεχνάει τις ρίζες της, οι οποίες βρίσκονται σε νησιά, όπως η Κορσική και η Καραϊβική μεταξύ άλλων, όπου και ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια τη δράση της, με αποτέλεσμα εκτός από την επένδυση στην Βόρεια Ελλάδα να κλείνει και το μάτι στα ελληνικά νησιά.

Εν ολίγοις μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό project, το οποίο αναμένεται να πάρει σύντομα σάρκα και οστά ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ίσως και να μην αποτελέσει τη μόνη συνεργασία των δύο ενεργειακών κολοσσών στη χώρα μας. Το έργο αυτό καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τη στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στην ενεργειακή σκακιέρα και την αναδεικνύει σε έναν ακόμα μεγαλύτερο παίκτη στη νοτιανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …