Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Επιτροπή αναμόρφωσης πλαισίου αδειοδότησης ΑΠΕ: Απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ

Επιτροπή αναμόρφωσης πλαισίου αδειοδότησης ΑΠΕ: Απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ

Από 8 ως 10 χρόνια διαρκεί η διαδικασία αδειοδότησης των αιολικών πάρκων, η οποία περιλαμβάνει 29 διαφορετικά στάδια, με πολλαπλάσια δικαιολογητικά, ενώ η νέα ευρωπαϊκή οδηγία 2018/2001 προβλέπει προθεσμία δύο ετών, με παράταση ενός έτους, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα η αντίστοιχη διαδικασία διαρκεί 4-5 έτη, ενώ ακόμη και για τα έργα ΑΠΕ, χωρίς υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει 13 στάδια αδειοδότησης.
 
Εντός του Δεκεμβρίου 2019 η Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης και σχέδιο κανονισμού αδειών παραγωγής για την απλούστευση της σχετικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ έχει προθεσμία μίας εβδομάδας να καταθέσει στο ΥΠΕΝ την τελική της πρόταση για τον κανονισμό και οι φορείς της αγοράς ΑΠΕ 20 ημέρες για να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …