Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Η ΔΕΗ αυξάνει το μερίδιο της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού

Η ΔΕΗ αυξάνει το μερίδιο της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού

Mπορεί αρκετές εταιρίες από το χώρο της προμήθειας ηλεκτρισμού, να προχωρούν σε εξαγορές και συμμαχίες για να διευρύνουν την παρουσία τους στη λιανική αγορά, όμως το μερίδιο της ΔΕΗ παραμένει σταθερά αγκυλωμένο πάνω από το 80%, πλησιάζει πια στο 81%, με αυξητικές μάλλον τάσεις αν κρίνουμε από τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου, μήνα κατά τον οποίο το μερίδιο της κυρίαρχης εταιρίας ανέβηκε στο 80,99%,  έναντι 80,73% τον Ιούλιο και 80,42% τον Ιούνιο, σύμφωνα με το μηνιαίο  δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Βέβαια ο Αύγουστους ήταν μήνας αναμονής για τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας, με τις περισσότερες να έχουν παγώσει τις προωθητικές τους καμπάνιες εν όψει του φθινοπώρου, που αναμένεται να κινηθούν πιο δυναμικά. Το έναυσμα έδωσε ήδη η Mοτορ Οιλ, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά του 90% της NRG και ήδη “τρέχει” μεγάλη διαφημιστική καμπάνια και ακολουθούν και άλλες εταιρίες, όπως φάνηκε από την πρόσφατη συμφωνία της Ηρων, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την εταιρία καυσίμων Ελινόιλ κλπ. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι συνεργασίες αυτές είναι μόνον η αρχή και ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να περιμένουμε και άλλα deal, με τους παρόχους να στρέφονται στην παρουσίαση συνδυαστικών ενεργειακών λύσεων για να προσελκύσουν καταναλωτές.

Πάντως το μεγάλο άνοιγμα της αγοράς, δεν φαίνεται να γίνεται, όσο η ΔΕΗ διατηρεί την τρέχουσα τιμολογιακή της πολιτική, η οποία αφήνει ελάχιστα περιθώρια στον ανταγωνισμό  για να διεισδύσει δυναμικά στην αγορά. Οι δημοπρασίες φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα όσον αφορά στη λιανική και πλέον η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις ανακατατάξεις που θα φέρει η πώληση των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (όταν και εφόσον ολοκληρωθεί) και η εφαρμογή του target model.

Aξίζει να σημειωθεί ότι πια ούτε στην επικαιροποιημένη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, αυτήν που έκλεισε την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, δεν υπάρχει η αναφορά στα μερίδια- στόχους που έθεσε το μνημόνιο του 2015 και το οποίο προέβλεπε ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική θα έπρεπε στο τέλος του 2019 να ήταν κάτω του 50%. Τώρα το συγκεκριμένο ποσοστό δεν αναγράφεται, με ότι και αν σημαίνει αυτό.

Από τους εναλλακτικούς παρόχους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Αύγουστο, την πρώτη θέση κατέχει η Ηρων με μερίδιο 4,13%, έναντι 4,30% τον Ιούλιο και 4,58% τον Ιούνιο, με ποσοστό 1,95% στη Χαμηλή Τάση και 2,18% στη μέση. Ακολουθεί η Μυτιληναίος με 4,01% έναντι 4,07% τον Ιούλιο και 4,14% τον Ιούλιο. (στη χαμηλή τάση κατέχει το 1,76% και στη μέση το 2,24%) και η ELPEDISON  με 2,95%  έναντι 3,04% τον Ιούλιο και 3,18% τον Ιούνιο. Η εταιρία κατέχει το 1,37% στη χαμηλή τάση και 1,38% στη μέση και 0,20% στην υψηλή, προφανώς λόγω ιδιοκατανάλωσης.

Η NRG Trading, η οποία ξαγοράστηκε από την Μότορ Οιλ είχε μερίδιο 1,23% έναντι 1,18% τον Ιούλιο και 1,29% τον Ιούνιο. ( 0,47% στη χαμηλή τάση και 0,75% στη μέση). Η VOLTERRA ανέβασε το μερίδιο της σε 1,43% τον Αύγουστο έναντι 1,38% τον Ιούλιο και 1,25% τον Ιούνιο. (0,84%  στη Χαμηλή Τάση και 0,59% στη Μέση Ταση), ενώ μερίδιο της WATT + VOLT διαμορφώθηκε στο 1,65% από  1,69% τον Ιούλιο και 1,66% τον Ιούνιο και της GREEN  έφθασε, τον Αύγουστο, το 0,53% από 0,52% τον Ιούλιο και 0,56% τον Ιούνιο.

Τέλος, από το μερίδιο 80,99% που είχε η ΔΕΗ τον Αύγουστο στη λιανική, το 53,80% αφορά στη χαμηλή τάση, το 16,42% στη μέση και το 10,76% στην υψηλή.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …