Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Ισχυρές παρουσίες στον διαγωνισμό «Αριάδνη Interconnection» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Ισχυρές παρουσίες στον διαγωνισμό «Αριάδνη Interconnection» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Μεγάλες εταιρείες κατασκευής καλωδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατέθεσαν προσφορές για τα καλώδια της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διεξάγει η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση του έργου
 
Πρόκειται για καλώδια Συνεχούς Ρεύματος τάσης 500 kV και μεταφορικής ικανότητας 2×500 MW. 

Συγκεκριμένα:
 
Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προσφορές κατέθεσαν η Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες εταιρείες (Prysmian, Nexans) υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα, που αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ

Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans και την ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.
 
Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Η κατάθεση προσφορών από όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των καλωδίων αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην «Αριάδνη» και το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή σε όλα τα τμήματα του διαγωνισμού και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων πριν το τέλος του έτους και να τηρήσουμε το πολύ απαιτητικό χρονοδιάγραμμα». 

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …