Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Μεγαλώνει ο αριθμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων – Αναμένονται αλλαγές στο Θεσμικό πλαίσιο

Μεγαλώνει ο αριθμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων – Αναμένονται αλλαγές στο Θεσμικό πλαίσιο

Τους τελευταίους μήνες αυξάνεται προοδευτικά ο αριθμός των ενεργειακών κοινοτήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που δείχνει πως η αναγκαιότητα για μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τους δήμους, όσο και για ομάδες πολιτών.

Τελευταία παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων έρχονται από τους δήμους, Άργους -Ορεστικού και Ξηρομέρου. Αμφότεροι αποφάσισαν τη συγκρότηση τους μέσω της εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των δημόσιων κτιρίων, αλλά και τη στήριξη ευπαθών ομάδων. Σε ό,τι αφορά το Δήμο Ξηρομέρου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η συγκρότησή του, όπου στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 40%, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Ξηρομέρου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10%), η Σχολική Επιτροπή Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10%, η Σχολική Επιτροπή Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10% ως Ν.Π.Δ.Δ. και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου (με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 10%) ως Ν.Π.Ι.Δ και το Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου με ποσοστό συμμετοχής στο συνεταιριστικό κεφάλαιο 20%.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δήμο το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το οποίο αποτελείται από δέκα συνεταιριστικές μερίδες αξίας 100 ευρώ η κάθε μία.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Άργους Ορεστικού σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου, την ΑΓΡΟΚΑ και τις δύο Σχολικές Επιτροπές του προχωράει στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση «με τον τρόπο αυτό ο δήμος επιδιώκει τη δημιουργία και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων και υδροηλεκτρικών σταθμών, ώστε να μειώσει το ενεργειακό του κόστος και με τη διαδικασία του άμεσου συμψηφισμού (net metering) να καλύψει τις ανάγκες των αντλιοστασίων ύδρευσης – αποχέτευσης, του κοινόχρηστου φωτισμού (ΦΟΠ), των δημοτικών κτιρίων και των ευπαθών ομάδων, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος».

Πάντως το ζήτημα του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων την ώρα που συναντά μια θετική ανταπόκριση βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να την κατηγορεί για κωλυσιεργία. Πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, σημείωνε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωλυσιεργεί και σε αυτόν τον τομέα, μπλοκάροντας ουσιαστικά πολίτες και φορείς που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων».

Από το υπουργείο αναμένονται σχετικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της προτεραιότητας των ενεργειακών κοινοτήτων στη σύνδεση στον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση άλλων παικτών της αγοράς.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …