Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Νέο ενεργειακό πακέτο Φεβρουαρίου: 39 ευρώ επιδότηση για ρεύμα στα νοικοκυριά, 40 ευρώ για φυσικό αέριο

Νέο ενεργειακό πακέτο Φεβρουαρίου: 39 ευρώ επιδότηση για ρεύμα στα νοικοκυριά, 40 ευρώ για φυσικό αέριο

Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η μέση ενίσχυση είναι 51 ευρώ – Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Παράταση έως τις 15 Μαρτίου και το Εξοικονομώ με 80.000 αιτήσεις.

Στα 350 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων για το Φεβρουάριο, συνεχίζοντας την κυβερνητική πολιτική των εκπτώσεων που επιτάσσει η έκρηξη των διεθνών τιμών φυσικού αερίου το τελευταίο εξάμηνο.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας το ύψος της επιδότησης για τα οικιακά τιμολόγια θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ η μεγαβατώρα για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες και θα αφορά αποκλειστικά τις 4,2 εκατομμύρια παροχές που είναι κύρια κατοικία.

Αντίστοιχα στα 40 ευρώ, διατηρείται η κρατική στήριξη για το φυσικό αέριο, η οποία περιλαμβάνει 20 ευρώ επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιπλέον 20 απευθείας επιδότηση από την ΔΕΠΑ για τους 540.000 χρήστες φυσικού αερίου.

Με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός τα τιμολόγια θα διαμορφωθούν ως εξής:

-Συνεχίζεται η κλιμακωτή χρέωση στην ηλεκτρική ενέργεια για τα οικιακά τιμολόγια του Ιανουαρίου καθώς για τις πρώτες 150 KWh, η έκπτωση θα ανέλθει σε150 €/MWh. Για την κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 110 €/MWh ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της χονδρεμπορικής τιμής που τον Ιανουάριο έκλεισε στα 227,30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh τον προηγούμενο μήνα. Επομένης η μέση έκπτωση ανά λογαριασμό είναι 39 ευρώ.

-Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα ανέλθει σε 170 ευρώ άρα η ελάφρυνση ανά νοικοκυριό θα είναι 51 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Οριζόντια θα είναι η επιδότηση και για τους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

Στο φυσικό αέριο η ενίσχυση θα αφορά επίσης όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες και θα διαμορφωθεί σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και επέκταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης Εξοικονομώ. Όπως είπε μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα των δηλώσεων έχουν υποβληθεί πάνω από 80.000 αιτήσεις και λόγω των μέτρων της πανδημίας για να διευκολυνθεί ο κόσμος θα δοθεί παράταση έως τις 15 Μαρτίου.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …