Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Νέο μοντέλο για αυτοπαραγωγή ΑΠΕ και net metering επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ – Επανέρχεται η δυνατότητα πώλησης στο δίκτυο

Νέο μοντέλο για αυτοπαραγωγή ΑΠΕ και net metering επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ – Επανέρχεται η δυνατότητα πώλησης στο δίκτυο

Η διεύρυνση της χρήσης του «εργαλείου» της αυτοπαραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ και του συμψηφισμού (net metering) φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ, ενταγμένη στη συνολική κατεύθυνση για αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ αλλά και διασποράς των μικρών σταθμών ΑΠΕ σε όσο το δυνατόν περισσότερες στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ωριμάσει η ιδέα για βελτίωση, έως και ριζική αλλαγή, του Ειδικού Προγράμματος στήριξης του net metering, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο στους καταναλωτές – υποψήφιους παραγωγούς.

Κάποιες από τις ιδέες για το νέο μοντέλο είναι να επιτραπεί και πάλι να πουλάει ο prosumer (producer και consumer), την περίσσεια της ηλεκτρικής παραγωγής του στο δίκτυο, σε μια τιμή, για παράδειγμα, όση και η Οριακή Τιμή Συστήματος. Ταυτόχρονα ο συμψηφισμός θα πάψει να γίνεται σε βάθος τριετίας και θα γίνεται στιγμιαία.

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι συμβατά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. (δεν «χτυπάνε» όπως λέγεται) και εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες.

Εκτιμάται ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα είναι περισσότερ αποδοτικό για τον οικιακό και επαγγελματικό καταναλωτή και θα δώσει κίνητρο για να αυξήσουν οι ενδιαφερόμενοι τη δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών (κατά κύριο λόγο) που θα θελήσουν να εγκαταστήσουν στην ταράτσα ή στη στέγη τους.

Το μοντέλο αυτό είναι, επίσης, απολύτως συμβατό και γίνεται ακόμα πιο συμφέρον με την εγκατάσταση μικρών συστημάτων αποθήκευσης, για τα οποία η τεχνολογία έχει ήδη προχωρήσει αρκετά και τα έχει κάνει πολύ φθηνότερα. Σε αυτή την περίπτωση ο prosumer θα αποθηκεύει την περίσσεια ρεύματος και θα την ααυτοκαταναλώνει άλλη ώρα ή θα την διοχετεύει στο δίκτυο όταν θα υπάρχει έλλειψη ρεύματος και συνεπώς η Οριακή Τιμή Συστήματος θα έχει διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η εγκατάσταση συστήματος net metering έχει γίνει ήδη πιο ελκυστική από πριν, μετά την αύξηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων του ρεύματος της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχει συντμηθεί σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για να αποσβεστεί η δαπάνη εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …