Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / «Προελαύνει» η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ – Νέες μονάδες 584 MW το α΄ εξάμηνο

«Προελαύνει» η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ – Νέες μονάδες 584 MW το α΄ εξάμηνο

Η χώρα μας ακολούθησε τον κανόνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο κλάδος των ΑΠΕ αποδείχθηκε ανθεκτικός στην κρίση του κορωνοϊού, όπως δείχνει το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον Ιούνιο, του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). 

Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο, στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 τέθηκαν σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 584 MW (μεγαβάτ), αυξάνοντας επομένως το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας κατά 8%. Κάτι που σημαίνει πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 7.817 MW, από 7.233 MW στο τέλος του προηγούμενου έτους. 

Ανάλογη ήταν η ενίσχυση του κλάδου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς από τον προηγούμενο Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, τέθηκαν σε λειτουργία νέοι σταθμοί συνολικής ισχύος 560 MW. Επομένως σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, εντάχθηκαν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο καινούρια έργα ηλεκτρικής ισχύος 1.144 MW. 

«Πρωταθλητής» τα φωτοβολταϊκά 

Στο τελευταίο εξάμηνο και όσον αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες, «πρωταθλητής» αποδείχθηκαν  τα φωτοβολταϊκά, τα οποία αύξησαν την εγκατεστημένη ισχύ τους κατά 335 MW, με συνέπεια το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο να σπάσει πλέον το «φράγμα» των 3 GW, αγγίζοντας τα 3.065 MW. Ακολούθησαν τα αιολικά, με την προσθήκη 239 MW, με συνέπεια να αγγίζουν πλέον τα 4.049 MW. 

«Αναιμική» ήταν την ίδια ώρα η αύξηση των υπόλοιπων «πράσινων» τεχνολογιών, με τις μονάδες βιοαερίου-βιομάζας να «κερδίζουν» μόλις 9 MW, και τα μικρά υδροηλεκτρικά 1 MW. Επίσης, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες παραμένει «παγωμένο», το χαρτοφυλάκιό τους παρέμεινε σταθερό για έναν ακόμη μήνα στα 352 MW. 

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …