Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Προκηρύχθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη νέων δικτύων αερίου σε Στερεά, Μακεδονία, Θράκη

Προκηρύχθηκαν οι πρώτοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη νέων δικτύων αερίου σε Στερεά, Μακεδονία, Θράκη

Στις 23 Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών

Με τις τρεις πρώτες προκηρύξεις για την προμήθεια εξοπλισμού, άρχισε από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) η δημοπράτηση των έργων για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Με τα έργα αυτά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο το 100% των αστικών ιστών 18 πόλεων. 

Οι προκηρύξεις και αφορούν την προμήθεια σταθμών διανομής και μετρητών για τα δίκτυα κάθε μίας από τις τρεις Περιφέρειες. 
Έτσι, η προκήρυξη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει προϋπολογισμό 1,12 εκατ. ευρώ, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 1,8 εκατ., και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1,11 εκατ. 

Ο διαγωνισμός για την Κεντρική Μακεδονία δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου, ενώ αυτοί για τις δύο άλλες Περιφέρειες στις 16 Αυγούστου. 
Και για τους τρεις, η προθεσμία υποβολής προσφορών ολοκληρώνεται στις 23 Σεπτεμβρίου. 

Οι εν λόγω προκηρύξεις αποτελούν ουσιαστικά το πρώτο «κύμα» διαγωνισμών που θα διεξαγάγει η ΔΕΔΑ, με στόχο οι αντίστοιχες περιοχές να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. 

Έτσι, θα ακολουθήσουν  διαγωνισμοί για την προμήθεια και του υπόλοιπου απαραίτητου εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα οι σωλήνες για την κατασκευή του χαλύβδινου (19 bar) δικτύου και του δικτύου πολυαιθυλενίου (4 bar). 

Επίσης, η θυγατρική της ΔΕΠΑ θα «τρέξει» για κάθε μία Περιφέρεια έναν διαγωνισμό για το project management και έναν για την λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατασκευή των δικτύων σε κάθε μία Περιφέρεια θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών.

Εντός πενταετίας η ανάπτυξη των νέων δικτύων 

Στόχος είναι τα έργα να ολοκληρωθούν μέσα σε μία πενταετία, τα οποία στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνουν την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). 
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). 

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει και πάλι 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας). 

Δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δίκτυο μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) θα κατασκευασθούν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. 

Το δίκτυο διανομής θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Λαμίας (Νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (Νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (Νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (Νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (Νομός Ευρυτανίας).

Κώστας Δεληγιάννης 

deligkos@worldenergynews.gr 

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …