Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Προωθούνται 30 υποδομές αποθήκευσης ενέργειας που ξεπερνούν τα 1.180 MW

Προωθούνται 30 υποδομές αποθήκευσης ενέργειας που ξεπερνούν τα 1.180 MW

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τα σχέδια και οι προετοιμασίες που αφορούν σε υποδομές παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση ενέργειας.

Μπορεί να βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία και το τοπίο στον ενεργειακό κλάδο να είναι τόσο θολό όσο ποτέ άλλοτε, ωστόσο αυτοί οι παράγοντες δεν κάμπτουν ούτε στο ελάχιστο την πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση.

Η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τη ταυτόχρονη άνοδο τον τιμών στα υλικά κατασκευής έχουν προκαλέσει ένα ασταθές περιβάλλον. Συγχρόνως όμως δείχνουν με εμφατικό τρόπο την ανάγκη για μια ενεργειακή στροφή, σε πηγές ανανεώσιμες, ανεξάρτητες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Αυτή την ανάγνωση φαίνεται πως πραγματοποιούν και οι επενδυτές και έχουν πατήσει γκάζι στα σχέδια τους για έργα ΑΠΕ. Φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα κυριαρχούν στις αιτήσεις που λαμβάνει η ΡΑΕ για νέα έργα . Εξίσου όμως ψηλά βρίσκονται και οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Τις τελευταίες 10 ημέρες η Αρχή χορήγησε πάνω από 30 άδειες για υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, με την συνολική ισχύ των έργων να ξεπερνάει τα 1.180 MW.

Η αποθήκευση καλύπτει απότομη ζήτηση

Η επέκταση και η δημιουργία έργων αποθήκευσης ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντική . Η λειτουργία τους στηρίζεται στη αποθήκευση της ενέργειας και τη διάχυση της στο σύστημα όταν παρουσιαστεί ανάγκη για μεγαλύτερα φορτία. Μπορούν να ενισχύσουν το σύστημα τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη και να τεθούν εκτός λειτουργίας τις βραδινές ώρες που πέφτει η ζήτηση. Αυτό μπορεί να γίνει και σε περιόδους με ακραίες θερμοκρασίες , είτε πρόκειται για καύσωνες με υψηλή θερμοκρασία είτε για ψυχρές ημέρες με πολύ κρύο όπου και σε αυτές τις περιπτώσεις η ζήτηση είναι μεγάλη.

Κατανομή αδειών

Ανάμεσα στις δεκάδες άδειες που χορήγησε η ΡΑΕ, υπάρχουν ορισμένες που ξεχωρίζουν λόγω μεγέθους της ισχύος.

Τη μεγαλύτερη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης, εγκατεστημένης ισχύος 250 MW την εξασφάλισε η ΗΛΙΟΘΕΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η εγκατάσταση θα βρίσκεται στο Δήμο Θηβαίων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αξίζει να αναφέρουμε πως η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο και με την προώθηση κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών.

Δύο άδειες εξασφάλισε η STORAGE VENTURES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας θα έχουν ισχύ 49 MW έκαστη και θα βρίσκονται στο Δήμο Κιλελέρ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η ENERGY STORAGE VENTURES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε έλαβε δύο άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης, εγκατεστημένης ισχύος 49 MW η κάθε μία. Το σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση της μιας μονάδας στο Δήμο Αγρινίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και της δεύτερης στον Δήμο Δοξάτου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Οκτώ μονάδες για την SPV STORAGE Ι.Κ.Ε. Αναλυτικά η εταιρεία έλαβε άδεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών για:

-δύο μονάδες από 10 MW στο Δήμο Νέστου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
-μονάδα 10 MW στο Δήμο Ελασσόνας , στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
-μονάδα 10 MW στο Δήμο Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
-μονάδα 10 MW στο Δήμο Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
-μονάδα 10 MW στο Δήμο Αβδήρων, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
-μονάδα 10 MW στο Δήμο Τοπείρου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
-μονάδα 10 MW στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τρείς άδειες και για την ΕΚΟΕΡΑ ΕΛΛΑΣ Ανώνυμη Εταιρεία Οικονομοτεχνικών Υπηρεσιών. Το σχέδιο προβλέπει:

-μονάδα 48 MW, στο Δήμο Ωραιοκάστρου στην στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-μονάδα 48 MW, στο Δήμο Δέλτα,  στην στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-μονάδα 48 MW, Προσοτσάνης , στην  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τέλος, παρών στη αποθήκευση ενέργειας δηλώνει και η εταιρεία DAMCO ENERGY A.E. Η εταιρεία προωθεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, εγκατεστημένης ισχύος 50 MW , στον Δήμο Αλμυρού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …