Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Σε δημοπράτηση από τη ΔΕΗΑΝ δύο Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί 50MW στη Μεγαλόπολη

Σε δημοπράτηση από τη ΔΕΗΑΝ δύο Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί 50MW στη Μεγαλόπολη

Σε δημοπράτηση βγήκε από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες μέσα από τις εταιρείες Αρκαδικός Ήλιος Ένα Α.Ε. και Αρκαδικός Ήλιος Δύο Α.Ε. η υλοποίηση δύο νέων φωτοβολταϊκών σταθμών 50 MW.

Στην σύμβαση συμπεριλαμβάνεται η μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, η μεταφορά και η θέση σε λειτουργία των δύο φ/β των οποίων η ονομαστική ισχύς τους είναι 39 MW και 11 MW, αντίστοιχα, στη θέση «Μεγάλες Λάκκες» του Δ. Μεγαλόπολης. Επίσης συμπεριλαμβάνεται και ένας υποσταθμός 33kV/150kV υπαίθριου τύπου.
 
Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια υλοποίησης των δύο φωτοοβολταϊκών σταθμών εκτιμήθηκε σε 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η ολοκλήρωση τους τοποθετείται το 2024.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 38,1 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,72 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Η δημοπράτηση των δύο σταθμών εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα της ΔΕΗΑΝ ενώ δρομολογείται με αυτό τον τρόπο η εκκίνηση έργων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 280 MW.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα υπολειπόμενα 230 MW -που αποτελούνται από 2 πάρκα των 15 MW και ένα mega-φωτοβολταϊκό των 200 MW- θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και εντάσσονται στη στροφή των λιγνιτικών περιοχών προς «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …