Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Στην αναμονή τα οικιακά φωτοβολταικά των 6 κιλοβάτ – Απαιτείται Υπουργική Απόφαση για ενεργοποίηση του προγράμματος

Στην αναμονή τα οικιακά φωτοβολταικά των 6 κιλοβάτ – Απαιτείται Υπουργική Απόφαση για ενεργοποίηση του προγράμματος

Στο “περίμενε” είναι ακόμη όσοι καταναλωτές ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν στις στέγες τους οικιακά φωτοβολταικά, ισχύος μέχρι 6 kWp. Αιτία ότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση παρ’ ότι ο νόμος έχει ψηφισθεί από τον περασμένο Μάρτιο. Αν και ο αρχικός προγράμματισμός προέβλεπε την έκδοση της απόφασης μέσα στον Ιούνιο, το βεβαρυμένο τότε από άλλες προτεραιότητες πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, την μετέθεσε προς τα πίσω.

Ο λόγος για την υπ. αριθμ. YΠEN/ΔAΠEEK/30971/1190, (ΦEK 1045B/26.3.2020) η οποία παρέχει εκ νέου την δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταικά ενέργειας. Το παλαιό πρόγραμμα που αφορούσε συστήματα έως 10 kWp και απευθυνόταν, όχι μόνο σε οικιακούς, αλλά και σε επαγγελματικούς καταναλωτές, έχει εκπνεύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η νέα ρύθμιση που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο αφορά σε ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται με φωτοβολταικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος έως τα 6 kWp, οι οποίοι και πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με παροχή οικιακής χρήσης. Δηλαδή φωτοβολταικά τα οποία ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιτηδευματίες. Οσο για την τιμή πώλησης, αυτή έχει καθοριστεί στα 87 €/MWh, δηλαδή στα 8,7 λεπτά η κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με το νόμο, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος επρόκειτο να καθοριστούν με υπουργική απόφαση στα μέσα του έτους, δηλαδή τον Ιούνιο. Το πυκνό ωστόσο τότε πρόγραμμα του ΥΠΕΝ (ηλεκτροκίνηση, κ.ο.κ.), πήγε προς τα πίσω την έκδοση της απόφασης. Εφόσον αυτή δεν καθυστερήσει κι άλλο, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στο πρόγραμμα να τρέξει από το φθινόπωρο.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …