Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Στο 72% η πλήρης αποκατάσταση των περιοχών διέλευσης του TAP σε Ελλάδα και Αλβανία

Στο 72% η πλήρης αποκατάσταση των περιοχών διέλευσης του TAP σε Ελλάδα και Αλβανία

Περίπου το 72% των εδαφών κατά μήκος του  Διαδριατικού Αγωγού (TAP) έχουν αποκατασταθεί, σύμφωνα με την κοινοπραξία TAP AG.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό μήνυμα, «οι δραστηριότητες αποκατάστασης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Περισσότερα από 550 χιλιόμετρα ή το 72% των περιοχών κατά μήκος της διαδρομής έχουν επανέλθει στις -τουλάχιστον- αρχικές τους συνθήκες».

Αποτελεί άλλωστε υψηλή προτεραιότητα της κοινοπραξίας η απόδοση της γης στους χρήστες της, ει δυνατόν σε ακόμη καλύτερη κατάσταση απ’ όταν την παρέλαβε για την υλοποίηση του ενεργειακού έργου, προτείνοντας σε όσους για παράδειγμα ασχολούνται με τη γεωργία, ακόμη πιο αποδοτικές καλλιέργειες που θα φέρουν πρόσθετα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, πάντα υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Για να γίνει κατανοητή η εξέλιξη του έργου, υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μήκος του αγωγού θα φτάσει τα 878 χλμ. (550 χλμ. στην Ελλάδα, 215 χλμ. στην Αλβανία, 105 χλμ. στην Αδριατική και 8 χλμ. στην Ιταλία).

Ο TAP αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον ενισχύει την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2019 ενώ ή έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου έχει οριστεί για το 2020.

Ο Νότιος Διάδρομος και η σημασία του TAP

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι ένα από τα πιο σύνθετα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν ποτέ. Με μήκος που υπερβαίνει τα 4.000 χλμ., θα διέρχεται από επτά χώρες και στην κατασκευή του θα συμμετάσχουν περισσότερες από δώδεκα κορυφαίες εταιρείες ενέργειας. Αποτελείται δε από μεγάλο αριθμό επιμέρους ενεργειακών έργων συνολικής επένδυσης 40 δισ. δολαρίων ΗΠΑ περίπου, ήτοι:

– Δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz, γεωτρήσεις και υπεράκτιες εγκαταστάσεις άντλησης αερίου στην Κασπία Θάλασσα.

– Επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό του Sangachal στις ακτές της Κασπίας στο Αζερμπαϊτζάν.

– Τρία έργα κατασκευής αγωγών:

α) Αγωγός Νότιου Καυκάσου (SCPX)–Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία

β) Αγωγός φυσικού αερίου Ανατολίας (Trans Anatolian Pipeline-TANAP)–Τουρκία

γ) Αδριατικός Αγωγός (TAP)–Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία

– Επέκταση του Ιταλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου

– Δυνατότητες περαιτέρω σύνδεσης με δίκτυα φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου αποτελεί μείζονα συνιστώσα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει ο TAP στην υλοποίηση αυτού του οράματος δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή σημαντικών οικονομικών οφελών, αλλά επιπλέον διασφαλίζει, για τις επόμενες δεκαετίες, τη βιωσιμότητα μιας εκ των σημαντικότερων οδών μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …