Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο

Ηταν 9 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα μετά τα μεσάνυκτα, όταν η Κρήτη πέρασε στην ιστορία, μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση της με την Πελοπόννησο.

Ένα έργο τεράστιας σημασίας με πάρα πολλές δυσκολίες, δεν είχε γίνει απλά πραγματικότητα, αλλά άρχισε να παρέχει με ηλεκτρική ενέργεια το νησί, σε μία από τις δυσκολότερες και πιο απαιτητικές περιόδους ως προς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Κι όπως ήταν φυσικό, τόσο ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όσο όμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη, έσπευσαν να υπερθεματίσουν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα προχώρησε σε μια μακροσκελή δήλωση μέσω του λογαριασμού του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Κρήτη. Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο. Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης» έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά στο Facebook για την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή σύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκος 174 χιλιομέτρα (χερσαία και υποβρύχια τμήματα), τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας έως 300 MW» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για να τονίσει:

«Είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη του νησιού στο Εθνικό Σύστημα Ενέργειας που θα ολοκληρωθεί με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023. Τα οφέλη πολλαπλά. Δεν είναι μόνο η ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης και η ενεργειακή επάρκεια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού η διασύνδεση:

– Θα καλύψει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και θα διευρύνει το περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στο νησί κατά 180 MW.

– Με τη λειτουργία της η εξάρτηση από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος.

Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση, οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 380 εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών για τη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων στα νησιά. Η Ελλάδα προχωράει με γρήγορα βήματα στην “πράσινη μετάβαση”. Και τα νησιά μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης».

Ο πρωθυπουργός έκανε παράλληλα μια συντομότερη δήλωση και μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter.

«Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο» ανέφερε στην ανάρτηση του για να προσθέσει:

«Το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω του νέου υποβρύχιου καλωδίου Υψηλής Τάσης, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100.000 τόνους ανά έτος».

Υπενθυμίζεται ότι, τα οφέλη του έργου και ειδικότερα τα οικονομικά οφέλη μετά την ολοκλήρωση του, παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικά αφού όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσα στο 2022 θα εξοικονομηθούν 380 εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση και της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, η μείωση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 550 εκατομμύρια ευρώ κι αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ έως και το 2030.

Εκτός όμως από τον πρωθυπουργό και οι εκπρόσωποι του ανεξάρτητου διαχειριστή, κάνουν λόγο για ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Ο λόγος για τον οποίο αναφέρονται με αυτά τα λόγια, οι ίδιοι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την κατασκευή του, είναι διότι η λεγόμενη «μικρή ηλεκτρική διασύνδεση» της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί κατασκευαστικό παράδειγμα προς μίμηση, λόγω των μεγάλων ιδιαιτεροτήτων που έχει το συγκεκριμένο έργο, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως πρόκειται για ένα τεχνικά δύσκολο έργο μεγάλης εμβέλειας, το οποίο και κατασκευάστηκε αρκετά σύντομα για τα δεδομένα υλοποίησης αντίστοιχων έργων.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …