Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Τα σενάρια για το ημιτελές mall στο Βοτανικό – Πώς εντάσσεται στη Διπλή Ανάπλαση

Τα σενάρια για το ημιτελές mall στο Βοτανικό – Πώς εντάσσεται στη Διπλή Ανάπλαση

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά για το πώς θα αξιοποιηθεί το ημιτελές mall του Βωβού στην περιοχή του Βοτανικού. Το μνημόνιο συναντίληψης για τη Διπλή Ανάπλαση, που υπεγράφη πρόσφατα, ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους (ανάμεσα τους και από τους νυν ιδιοκτήτες του ακινήτου) δημιουργεί νέα δεδομένα.

Το κατά 70% ημιτελές mall του πρώην κραταιού ομίλου real estate του Μπάμπη Βωβού αποτελεί σίγουρα ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα της επίπτωσης που είχε η φούσκα ακινήτων μαζί με την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε στην Ελλάδα στις δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες real estate.

votanikos-mall-vovos.jpg

Είναι εξάλλου γνωστή η μεγάλη ταχύτητα με την οποία ο Μπάμπης Βωβός επιθυμούσε να ολοκληρώνει τα νέα projects ώστε να προχωρά στα επόμενα. Μόνο που στην περίπτωση του mall στο Βοτανικό, η κολοσσιαία επένδυση 250 εκ ευρώ “σκόνταψε” στις αντιδράσεις και προσφυγές των κατοίκων της περιοχής και τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Σε τί στάδιο βρίσκεται όμως σήμερα το mall; Ποιά είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και κυρίως, ποιές είναι οι προθέσεις των νέων ιδιοκτητών του;

Ποιά ήταν τα σχέδια για το mall

Το νέο mall φιλοδοξούσε να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα και την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά 25% σε μέγεθος το The Mall Athens στο Μαρούσι.

Είχε προβλεπόμενη επιφάνεια 70.000 τ.μ. και θα περιλάμβανε και 3.000 θέσεις στάθμευσης.

Αποτελούσε τμήμα του project της Διπλής Ανάπλασης (που τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ) και είχε ξεκινήσει το 2008, ακριβώς πάνω στην αρχή της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Επρόκειτο μάλιστα να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το 2009, με τους κατασκευαστικούς ρυθμούς ρεκόρ της Διεθνούς Τεχνικής. Τελικά οι κατασκευές σταμάτησαν στο 70%, με το μπλόκο του ΣτΕ, μετά από τις συνεχείς προσφυγές των κατοίκων της περιοχής.

Κολοσσιαίο project με άδοξη κατάληξη

Από το πάγωμα των εργασιών και μετά, και φυσικά με τις οικονομικές εξελίξεις γύρω από το Μπάμπη Βωβό και τη Διεθνή Τεχνική να τρέχουν, το mall ουσιαστικά αφέθηκε στην τύχη του.

Ο όμιλος κατέρρευσε και το σχέδιο εξυγίανσης του, που εγκρίθηκε πριν 5 έτη, έφερε το mall στα χέρια των νέων του ιδιοκτητών: τις τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τελευταίες μάλιστα συνέστησαν την εταιρεία “ΑΕΠ Ελαιώνα” για να διαχειριστεί το project του Mall ενώ είχε γίνει και μια διετής συμφωνία με την Hines, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, και αυτή η συμφωνία εξέπνευσε πλέον με αποτέλεσμα να τεθεί πάλι το πρότζεκτ επί μηδενικής βάσης.

votanikos-mall-vovos-maketa.jpg

Η νέα Διπλή Ανάπλαση και τα σχέδια αξιοποίησης

Το νέο Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την οριστική Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας που υπεγράφη το Νοέμβριο έδωσε νέες ελπίζες για την αξιοποίηση του ημιτελούς mall. Μάλιστα, το υπέγραψαν και οι δύο ιδιοκτήτριες – τράπεζες του μέσω της ΑΕΠ Ελαιώνα.

Στο νέο σχέδιο των 163,5 εκ. ευρώ περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του ημιτελούς mall, 52.000 τ.μ.. Το τι μέλλει γενέσθαι όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Στο τραπέζι έχει πέσει τόσο η ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου όσο και η δημιουργία κτιρίου σύγχρονων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση τελευταία.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …