Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Το τοπίο που διαμορφώνεται για τις Μονάδες Βιοαερίου και η πτώση των τιμών αναφοράς από το 2022

Το τοπίο που διαμορφώνεται για τις Μονάδες Βιοαερίου και η πτώση των τιμών αναφοράς από το 2022

Μπορεί η πανδημία να μην έχει αλλάζει ριζικά τα πράγματα ως προς την τροφοδοσία των μονάδων βιοαερίου, ωστόσο παραμένει το ερώτημα των μελλοντικών επενδύσεων στον κλάδο. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου έχει θέσει επί τάπητος στις αρχές του μήνα σε επιστολή του τα ζητήματα τόσο σε σχέση με την αλλαγή στις τεχνικές προδιαγραφές των έργων όσο και για εκείνο της πτώσης των τιμών αναφοράς από το 2022.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση σε σχέση με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τις ΑΠΕ, συνεχίζεται ο προβληματισμός στην αγορά σε σχέση με την εξέλιξη της κρίσης. Ένας από τους ενεργειακούς κλάδους, οι παραγωγοί βιοαερίου έχουν εκφράσει ήδη τους προβληματισμούς τους. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Energia.gr το μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου Σπυρίδων Τζιάκας τα δεδομένα στην οικονομία θα επαναπροσδιορίσουν μελλοντικές επενδύσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως το θετικό αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ΔΑΠΕΕΠ παραμένει φερέγγυος στις πληρωμές κι έχει μειώσει το διάστημα πληρωμής στον ένα μήνα, όμως εάν υπάρχει άνοιγμα του χρόνου αποπληρωμής θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Ο κ. Τζιάκας επισημαίνει πως «υπάρχουν συσσωρευμένα έργα βιοαερίου στον ΔΕΔΔΗΕ υπό αδειοδότηση, γεγονός που οφείλεται στο ζήτημα της προτεραιότητας που είχαν άλλα έργα (Ενεργειακές Κοινότητες) στον έλεγχο των αιτημάτων». Βέβαια αυτό το σύστημα άλλαξε με την πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ. Έτσι μονάδες βιοαερίου, κατατάσσονται στην ομάδα Β προτεραιότητας με κάποιες προϋποθέσεις. Τονίζει δε ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου ο ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει πάνω από 10 όρους σύνδεσης σε μονάδες βιοαερίου».

Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο ζήτημα που θέτει ο σύνδεσμος είναι εκείνο των τιμών αναφοράς(ΤΑ), καθώς με υπουργική απόφαση αυτές  που θα ισχύσουν από το 2022 αλλάζουν και πέφτουν από το 225 που είναι σήμερα στο 209 για έργα πάνω από 1 ΜW, την ώρα που ούτε το λειτουργικό και κατασκευαστικό καθεστώς έχει πέσει. Να σημειωθεί πως ο σύνδεσμος σε επιστολή του στην ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε εκθέσει τους προβληματισμούς του (μπορείται να δείτε την επιστολή εδώ). Η τεχνολογία του βιοαερίου είναι μια τεχνολογία που μπορεί να λύσει περιβαλλοντικά προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες γιατί απορροφά μεγάλο όγκο αποβλήτων, γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν και προβλέψεις για περεταίρω ανάπτυξη του στο ΕΣΕΚ.

Πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ που εντάσσονται στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται θετικοί, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι αδειοδότησης. Τόσο ως προς τη μείωση του χρόνου για την άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, ο οποίος θα πάει στους 2 μήνες όσο και ως προς τη μείωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για όλες τις δραστηριότητες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες αξιολογητές να συμμετέχουν στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …