Αρχική / Επικαιρότητα / Αυστηρό χρονοδιάγραμμα 45 μηνών για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα 45 μηνών για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πρόοδο αλλά και καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο βλέπει η Κομισιόν στην 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, με την οποία θέτει το όριο για την πλήρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός 45 μηνών.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έχει εμφανίσει περαιτέρω καθυστερήσεις, ενώ υπάρχει πρόοδος στη λειτουργία του κρατικού φορέα. Η έκθεση βλέπει δύο λόγους για αυτήν την καθυστέρηση.

Ο πρώτος είναι οι καθυστερήσεις των πολιτών στις δηλώσεις ιδιοκτησίας και ο δεύτερος σχετίζεται με την πανδημία, η οποία ανέβαλε πολλές δραστηριότητες. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το 45% της κτηματογράφησης μέχρι τα τέλη του 2021 και την κύρωση του συνόλου των Δασικών Χαρτών μέχρι τα μέσα του 2022.

Μέχρι σήμερα, το 34% του Κτηματολογίου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε λειτουργία, το ορόσημο του 45% θα επιτευχθεί στα μέσα του 2022 και τον Δεκέμβριο του 2024 θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί πλήρως σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά την πλήρη λειτουργία του Κτηματολογίου, υπάρχει σημαντική πρόοδος σε ορισμένους τομείς, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις σε άλλους. Το Κτηματολόγιο επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, πλην, όμως, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενθάρρυναν τις ελληνικές Αρχές να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο με ορίζοντα την επόμενη αξιολόγηση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …