Αρχική / Επικαιρότητα / Ενσωματώθηκαν οι 36 πρώην Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) στον ΟΦΥΠΕΚΑ

Ενσωματώθηκαν οι 36 πρώην Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) στον ΟΦΥΠΕΚΑ

Ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση των 36 πρώην Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με την ένταξη των τελευταίων οκτώ, βάσει των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Πρόκειται για τους φορείς Κορινθιακού Κόλπου, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων, Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, Βόρα- Πάικου-Βερμίου, Εύβοιας και Κυκλάδων, οι οποίοι ήταν κατ’ ουσία ανύπαρκτοι καθώς διέθεταν μόνο Διοικητικά Συμβούλια και ούτε έναν εργαζόμενο.

Οι συγκεκριμένοι φορείς πλέον αποκτούν προσωπικό και συγχωνεύονται στις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, Σκύρου και Εύβοιας, Κεντρικού Αιγαίου, Ανατολικής Κρήτης, Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου, Κορινθιακού Κόλπου, Νότιας Πελοποννήσου.

Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του συνόλου των πρώην Φορέων Διαχείρισης στον ΟΦΥΠΕΚΑ εφαρμόζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας σύμφωνα με τον ν. 4685/2020. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μοχλό τον ΟΦΥΠΕΚΑ υλοποιεί Πενταετές Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση,  διατήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη των Προστατευόμενων Περιοχών Natura της χώρας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν και να χαίρονται τα οικοσυστήματα, τα είδη που φιλοξενούν και τα υπέροχα τοπία των περιοχών Natura της χώρας μας. Το ΥΠΕΝ έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και τα εργαλεία ελέγχου, ώστε ο ΟΦΥΠΕΚΑ να επιτελέσει το έργο του».

Η Πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου ανέφερε: «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ πλέον στην πλήρη λειτουργία του με την εκσυγχρονισμένη οργανωτική του δομή και τους ανθρώπους του θα είναι σε θέση να υπηρετήσει τους εθνικούς στόχους της αποτελεσματικής προστασίας και της ανάδειξης της ελληνικής φύσης».

Check Also

Δασικοί Χάρτες: Παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2022 στις αντιρρήσεις

Την παράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους Δασικούς Χάρτες μέχρι τέλος Ιουνίου 2022, αλλά και επιπλέον …