Αρχική / Επικαιρότητα / Εξαφάνισε το πράσινο η ανοικοδόμηση στην Κωνσταντινούπολη

Εξαφάνισε το πράσινο η ανοικοδόμηση στην Κωνσταντινούπολη

Ιδιαίτερο προβληματισμό ως προς την ταχύτατη ανοικοδόμηση της Κωνσταντινούπολης προκαλεί η έκθεση “Αστικής Ανάλυσης” που εκπόνησε ο Δήμος της πόλης και αναφέρει ότι η Κωνσταντινούπολη έχει χάσει το 1/4 των γεωργικών της εκτάσεων αλλά και το 1/5 των δασικών περιοχών.

Οι δασικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης μειώθηκαν από 285.000 εκτάρια το 1990 σε 238.000 εκτάρια το 2020 σύμφωνα με την έκθεση η οποία καθορίζει ότι οι αστικές περιοχές της μητρόπολης αναπτύσσονται προς τα βόρεια από την δεκαετία του ΄80 και οι αγροτικές έχουν… καταργηθεί!
 
Η κατά κεφαλήν καλλιεργήσιμη γη στην “Πόλη” μειώθηκε επίσης κατά περίπου 35% μεταξύ του 2004 και του 2019. Σύμφωνα με την έκθεση σχεδόν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης και 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωργικών εκτάσεων χάθηκαν λόγω της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, της γέφυρας “Yavuz Sultan Selim” και του βόρειου αυτοκινητόδρομου “Marmara”. 

Οι υπάρχουσες περιοχές “πρασίνου” ανά άτομο στην Κωνσταντινούπολη το 2019 ήταν 2,67 τ.μ ενώ το 40% των ακτών της πόλης δεν είναι προσβάσιμο.
 
“Ετοιμόρροπα” από τους σεισμούς κτίρια
 
 Περίπου το 70% του πληθυσμού της πόλης που αποτελείται από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ζουν σε σεισμογενή ζώνη στην οποία πάνω από 100.000 κτίρια αναμένεται να παρουσιάσουν μέτριες ή και εκτεταμένες ζημιές που θα οφείλονται σε πιθανό σεισμό μεγέθους 7,5R. Η χώρα εξάλλου είναι μεταξύ των σεισμογενών περιοχών και οι ειδικοί προειδοποιούν για άμεση λήψη μέτρων έναντι στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή του Μαρμαρά. 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …