Αρχική / Επικαιρότητα / Εξερράγη το ηφαίστειο της Τόνγκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ειρηνικό

Εξερράγη το ηφαίστειο της Τόνγκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ειρηνικό

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το νησιωτικό κράτος της Τόνγκα, έπειτα από σειρά εκρήξεων του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και την προειδοποίηση των αρμόδιων αρχών για τσουνάμι.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα της έκρηξης όπως καταγράφηκε από δορυφόρο.

 

Βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν τεράστια κύματα να «σπάνε» στις ακτές του νησιού και οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Το ηφαίστειο Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χααπάι είχε κάνει πολλές εκρήξεις τις τελευταίες ημέρες με περισσότερο εντυπωσιακή αυτή τα ξημερώματα του Σαββάτου.

https://twitter.com/i/status/1482218193619865600

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο «Matangi Tonga» οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει εκρήξεις και κεραυνούς κοντά στο ηφαίστειο λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε να εκρήγνυται από νωρίς την Παρασκευή.

Στάχτη, καπνός και αέρια από το ηφαίστειο έχουν φτάσει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, ενώ ακόμη και στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, που βρίσκεται 2.300 χλμ. μακριά από την Τόνγκα οι αρχές προειδοποιούν για καταιγίδες που σχετίζονται με το ηφαίστειο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων της Νέας Ζηλανδίας, σε κάποιες περιοχές της νησιωτικής χώρας θα πρέπει να αναμένονται εκτός από ισχυρά καιρικά φαινόμενα και μεγάλα κύματα εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου στην Τόνγκα.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …