Αρχική / Επικαιρότητα / Η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ελλάδα – Εργαστηριακές αναλύσεις και εφαρμογή

Η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ελλάδα – Εργαστηριακές αναλύσεις και εφαρμογή

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 121 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης από το 1980 μέχρι σήμερα σε 5,2 εκ. πολίτες της περιφέρειας, έχει αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία εδώ και τρία περίπου χρόνια ένα Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Ποιότητας Νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα που επιτρέπει στους φορείς ύδρευσης την καταχώριση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων του πόσιμου νερού. Αποτελεί ένα εργαλείο συνεχούς παρακολούθησης της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου, τόσο για τους πολίτες όσο και για το Υπουργείο Υγείας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας.

Σήμερα στο Πληροφορικό Σύστημα το οποίο έχει αναγνωρισθεί θεσμικά από το Υπουργείο Υγείας, συμμετέχουν 102 Δ.Ε.Υ.Α., 10 Δήμοι που δεν διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α. και η Ε.Υ.Α.Θ. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας με σχετική εγκύκλιό του πρότεινε την συμμετοχή όλων των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης (Δήμοι, Δ.Ε.Υ.Α., Ε.ΥΔ.Α.Π., Ε.Υ.Α.Θ. κλπ) της χώρας στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

202009211223211374.jpg

Πρόσφατα η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ανέπτυξε ειδική εφαρμογή για κινητά με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν σε μια περιοχή, είτε αυτοί διαμένουν στην περιοχή αυτή είτε την επισκέπτονται.

Με βάση την εφαρμογή οι πολίτες μπορούν πλέον να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση σε στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα δεδομένα αυτά παρέχονται στους πολίτες με εύκολα αναγνώσιμη και κατανοητή μορφή, εκτός από την εφαρμογή στο κινητό, μέσα από την ιστοσελίδα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (https://edeya.gr/).

Η εφαρμογή στο κινητό θα συμβάλλει στην αξιόπιστη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των τουριστών, για την ποιότητα του πόσιμου νερού στη χώρα μας ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην κατανάλωση του νερού βρύσης.

Την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ots.edeya_waterquality_app

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …