Αρχική / Επικαιρότητα / Κατατέθηκε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΑΝ για τα επιχειρηματικά πάρκα

Κατατέθηκε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΑΝ για τα επιχειρηματικά πάρκα

Σημαντικές αλλαγές επί τα βελτίω στη νομοθεσία η οποία αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα επιφέρουν διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα. Εκτιμάται πως θα υπάρξουν άμεσες ωφέλειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, σε όλη την επικράτεια, καθόσον εναρμονίζονται όλες οι διατάξεις κινήτρων και πλεονεκτημάτων των βιομηχανικών επιχειρήσεων εντός πάρκων και επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής.

Ανοίγει, ταυτόχρονα, η διαδικασία για τον καθορισμό πλαισίου κοινών κανόνων και κατευθύνσεων όσον αφορά τη δομή και τα περιεχόμενα των κανονισμών λειτουργίας για το σύνολο των υποδοχέων της ελληνικής επικράτειας, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και τη διοικητική αποτελεσματικότητα των φορέων διαχείρισης σε συνδυασμό με τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των επενδύσεων των Ε.Π.

Κρίσιμο ρόλο αποκτούν τα Επιμελητήρια, καθώς απελευθερώνονται να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να επενδύσουν διαθέσιμους πόρους σε φορείς υλοποίησης επιχειρηματικών πάρκων. Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογραμμίζοντας ότι ξεκινά μια νέα εποχή. Ειδικότερα, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο:
 
  • Γίνεται αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΕ για καθεστώς «αυτοδιαχείρισης» εντός των πάρκων από τους φορείς των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, εφόσον το αποφασίσουν, με αποτέλεσμα να αναμένεται δραστική μείωση των δημοτικών τελών και απόδοση σημαντικού τέλους «φιλοξενίας» στους ΟΤΑ των περιοχών των πάρκων και για όλες τις μορφές των πάρκων, συμπεριλαμβανομένων και των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
  • Αποσαφηνίζεται πλήρως η διαδικασία συγκέντρωσης του μετοχικού κεφαλαίου από τους φορείς υλοποίησης των επιχειρηματικών πάρκων και συνεπεία αυτού, εκτός από τη γενικότερη ωφέλεια που προκύπτει, απελευθερώνεται πλήρως και αναμένεται να αδειοδοτηθεί το Πάρκο Ασπροπύργου.
  • Παρέχεται η δυνατότητα έγκρισης επένδυσης επιχειρηματικού πάρκου σε φορείς υπό σύσταση, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν λάβει τα θεσμικά χαρακτηριστικά της Α.Ε. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς μειώνεται το κόστος ωρίμανσης και το επενδυτικό ρίσκο για την έγκριση επενδύσεων πάρκων, απλοποιείται η διοικητική διαδικασία και απελευθερώνονται «παγιδευμένες» επενδύσεις.
  • Δημιουργούνται σημαντικά κίνητρα για την ανάπτυξη κοινόχρηστων χώρων στάθμευσης εντός των επιχειρηματικών πάρκων και ταυτόχρονα μειώνονται σημαντικά οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων εντός αυτών, όσον αφορά τη διάθεση και δημιουργία ιδιωτικών χώρων στάθμευσης.
 
Η εφοδιαστική
Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής εντός πάρκων:

1. Δεν υποχρεούνται στη διαδικασία προκαταρκτικής και περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης, ούτε στην έκδοση άδειας εγκατάστασης.
2. Απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος για την υπεραξία ακινήτων και εγκαταστάσεων λόγω μετεγκατάστασης.
3. Συνυπολογίζονται για τον χαρακτηρισμό μιας άτυπης συγκέντρωσης, ως περιοχής χρήζουσας περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης, με σκοπό τη μετατροπή της σε Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης.
4. Δημιουργούνται οι κατάλληλες θεσμικές προϋποθέσεις αναψηλάφησης και επανεξέτασης διατάξεων των κανονισμών λειτουργίας των πάρκων, με δικαίωμα της πολιτείας να αποφασίζει, αντικειμενικά και αιτιολογημένα, επ’ αυτών.

Λύση για Οινόφυτα

Με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΑΝ δημιουργείται ειδικό θεσμικό πλαίσιο κινήτρων και πλεονεκτημάτων και αίρονται σημαντικές γραφειοκρατικές και διοικητικές δυσχέρειες, διευκολύνοντας με καταλυτικό τρόπο την πολεοδομική οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων. Με τον τρόπο αυτό, το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού και η ασφυξία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την χωροταξική και αδειοδοτική τους αβεβαιότητα, μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης. Τονίζεται πως η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων πρέπει να αποτελέσει την αρχή για την πολεοδομική οργάνωση των 55 άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στην ελληνική επικράτεια.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …