Αρχική / Επικαιρότητα / Κατεδαφίζεται μέρος διατηρητέου κτιρίου στον Πειραιά μετά τη φωτιά της Τετάρτης

Κατεδαφίζεται μέρος διατηρητέου κτιρίου στον Πειραιά μετά τη φωτιά της Τετάρτης

Στην κατεδάφιση τμήματος του διατηρητέου εγκαταλειμμένου κτιρίου στη διασταύρωση των οδών Ομηρίδου Σκυλίτση και Δεληγεώργη στον Πειραιά, που το μεσημέρι της Τετάρτης τυλίχτηκε στις φλόγες, προχωρά ο Δήμος Πειραιά.  Η φωτιά αυτή τη φορά προκάλεσε ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές, καθώς τον Ιανουάριο του 2020 κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς είχε βρεθεί νεκρό ένα κοριτσάκι 3 ετών.  Πληροφορίες έλεγαν τότε ότι στο κτίριο είχαν βρει στέγη περίπου 20 άτομα Ρομά βουλγαρικής υπηκοότητας και είχαν ανάψει φωτιά προκειμένου να ζεσταθούν. 

Μετά την εκδήλωση της νέας πυρκαγιάς και των προβλημάτων που προκάλεσε στην πόλη, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης εξέφρασε την απογοήτευση και την αγανάκτησή του, καθώς, όπως εξήγησε, έχει δηλώσει προς όλους τους αρμοδίους ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει κατεδαφιστεί, αφού έχει υποστεί τεράστιες φθορές από σεισμούς και έχει καεί τουλάχιστον τρεις φορές σχεδόν ολοκληρωτικά. 

Ανέφερε ότι μια ολόκληρη πόλη ταλαιπωρείται, όπως και το μεγάλο λιμάνι της χώρας, κάθε φορά που κλείνει ο βασικός οδικός άξονας εξόδου από το λιμάνι και την πόλη, ενώ λόγω του κτιρίου το τραμ δεν μπορεί να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του, αφού οι γραμμές του εφάπτονται σχεδόν με το επικίνδυνο κτίριο.  Επίσης έκανε γνωστό ότι όλοι οι φορείς της πόλης έχουν κοινή άποψη για την αναγκαιότητα ολικής κατεδάφισης. «Δυστυχώς, κόντρα σε όλους, αλλά κυρίως κόντρα στη λογική, κάποιοι χαρακτηρίζουν το κτίριο ως “έργο τέχνης” και δεν μας επιτρέπουν την ολική κατεδάφισή του» σχολίασε, προαναγγέλλοντας τη μερική κατεδάφισή του από την Πέμπτη.  Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο του μεσοπολέμου (μάλλον τη δεκαετία του 1930), με επιρροές ιταλικής αρχιτεκτονικής, κηρύχτηκε διατηρητέο το 1987 και το 2010 με ειδική ρύθμιση επιτράπηκε να γίνουν σε αυτό κάποιες παρεμβάσεις-εργασίες συντήρησης. Στον σεισμό του 2019 κατέρρευσε ένα τμήμα της πρόσοψής του.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/291266_katedafizetai-meros-diatiriteoy-ktirioy-ston-peiraia-meta-ti-fotia-tis

Αναφορά της προηγούμενης φωτιάς που είχε ξεσπάσει στο κτίριο:

 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …