Αρχική / Επικαιρότητα / Κτηματολόγιο : Παγώνουν τα πρόστιμα ως το τέλος του χρόνου

Κτηματολόγιο : Παγώνουν τα πρόστιμα ως το τέλος του χρόνου

Το καλοκαίρι του 2021 ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσπρωτία.

Πάγωμα των προστίμων για τις τελευταίες 105 μέρες (μέχρι το τέλος του χρόνου), έναρξη το καλοκαίρι του 2021 της συλλογής δηλώσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσπρωτία (είναι οι περιοχές όπου δεν είχαν ανατεθεί οι μελέτες λόγω δικαστικών εμπλοκών) και κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων έως τον Ιανουάριο του 2022 είναι οι τρεις άξονες που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το Κτηματολόγιο. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν οδηγό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (πάνω στους προαναφερόμενους τρεις άξονες) που πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κινηθούν με σιγουριά και να γνωρίζουν τι επιλογές έχουν.

%CE%9A%CE%A4%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα: όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, παγώνουν έως το τέλος του χρόνου. Με το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί από την επόμενη χρονιά, τα νέα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που θα καθυστερήσει τρία χρόνια να υποβάλει δήλωση θα πληρώσει περισσότερα από έναν άλλο που θα καθυστερήσει τρεις μήνες. Και η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Κι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο; Δεν θα μπορούν – εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Γιατί; Επειδή, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

Τα υποθηκοφυλακεία και ο μετασχηματισμός τους

Τα υποθηκοφυλακεία είναι δημόσιες υπηρεσίες που χειρίζονται την ακίνητη περιουσία. Από τα 390 συνολικά που λειτουργούσαν, τα 33 είναι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης που στελεχώνονται από 325 δημοσίους υπάλληλους, ενώ τα υπόλοιπα 357 στελεχώνονται με δυναμικό που δεν μισθοδοτείται από το Δημόσιο αλλά από μέρος των εσόδων του εκάστοτε υποθηκοφύλακα.

Τα υποθηκοφυλακεία πλέον καταργούνται. Ηδη το Κτηματολόγιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, εφαρμόζει πρόγραμμα για την κατάργηση υποθηκοφυλακείων με χρονικό ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2022 (βλέπε σχετικό πίνακα). Εως τώρα έχουν καταργηθεί τα υποθηκοφυλακεία σε Περιστέρι, Ναύπλιο και Χίο. Διευκρινίζεται ότι οι συναλλαγές που εκτελούνται σήμερα στα υποθηκοφυλακεία θα γίνονται στα αντίστοιχα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους, που ανοίγουν ταυτόχρονα με τις αντίστοιχες καταργήσεις.

Οπως επισημαίνουν από το Κτηματολόγιο, η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων σημαίνει επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ηδη, οι περισσότερες συναλλαγές με το κοινό γίνονται ηλεκτρονικά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και στη συνέχεια στην ενότητα «Εργα υποδομής / Γεωχωρικές Υπηρεσίες / Γεωπύλη Inspire), μπορούν, μεταξύ άλλων, να βρουν: σε ποιες περιοχές λειτουργεί το Κτηματολόγιο, να δουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών, να επιλέξουν τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, να ενσωματώσουν τους κτηματολογικούς χάρτες των περιοχών αυτών σε εφαρμογές που διαθέτουν (ή αναπτύσσουν). Η νέα υπηρεσία ανακοινώθηκε χθες από το Κτηματολόγιο. Μέσω αυτής, δίνεται επίσης η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να πληροφορηθούν για τη διαθεσιμότητα καθώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά έγχρωμων αεροφωτογραφιών και ψηφιακών μοντέλων εδάφους. Και βεβαίως μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν τα όρια όλων των ακινήτων που έχουν καταγραφεί σε μια περιοχή.

Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία

Οπως προαναφέρθηκε, σε αυτές τις περιοχές η συλλογή δηλώσεων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν (και ηλεκτρονικά) είναι λίγα. Ωστόσο, ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκεται το ακίνητό του για να το εντοπίζει πάνω στους χάρτες. Εκτός από το έντυπο της δήλωσης πρέπει να υποβληθούν: απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας, απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής / εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο, στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου, απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας αλλά και εγγράφου που αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.ά.). Σημειώνεται πως το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου είναι 35 ευρώ και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …