Αρχική / Επικαιρότητα / Μέσα στο 2021 ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Μέσα στο 2021 ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

Η χρέωση με το…χιλιόμετρο δεν είναι πια πολύ μακριά. Μετά την κατοχύρωση του ενιαίου πομποδέκτη στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα πολύπλοκο πρότζεκτ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει στα σκαριά τον διαγωνισμό για το καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων με αναλογική χρέωση, ο οποίος θα υλοποιηθεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του 2021.

Μάλιστα, το έργο της ανάπτυξης ενός αξιόπιστου, οικονομικού και φιλικού́ στους χρήστες διαλειτουργικού́ συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για όλη την Ελλάδα, περιλαμβάνεται και στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Οι πόροι που αναμένεται να κατευθυνθούν προς αυτό το έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 65 εκατ. ευρώ. Όπως έχει πει πάντως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, ο νέος διαγωνισμός θα λαμβάνει υπόψη τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ένα υβριδικό σύστημα διοδίων που επιτυγχάνει χιλιομετρική χρέωση εφαρμόζει ήδη από την 1ηΙανουαρίου 2021 για τους συνδρομητές της η Ολυμπία Οδός. Πρακτικά, ο χρήστης του e-pass του αυτοκινητόδρομου περνάει τα διόδια και χρεώνεται το συμβατικό αντίτιμο που αντιστοιχεί σε κάθε σταθμό. Όμως, κατά την έξοδο από την Ολυμπία Οδό, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και του επιστρέφει άμεσα τη διαφορά για όσα χιλιόμετρα δεν διένυσε.

Το άδοξο τέλος του προηγούμενου διαγωνισμού

Ο πρώτος διαγωνισμός για ηλεκτρονικά διόδια στη χώρα, τον οποί ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση σπεύδοντας μάλιστα να αναδείξει και προσωρινό ανάδοχο (ΑΚΤΩΡ-Intrakat) λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, δεν είχε θετική κατάληξη. Τον τελικό λόγο είχε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει η Μυτιληναίος, εκ των συμμετεχόντων, με κύριο αντικείμενο την αμφισβήτηση του τρόπου αξιολόγησης της τεχνικής προσφοράς. Η προσφυγή έγινε τελικά δεκτή.

Οι παραχωρησιούχοι εξαρχής είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το αντικείμενο του διαγωνισμού, αλλά και ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες που θα απαιτούνταν προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να εφαρμοστεί στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητόδρομων. Θα έπρεπε μάλιστα να τροποποιηθούν και να ξαναπεράσουν από τη Βουλή οι υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης, γεγονός που πιθανώς έθετε εν αμφιβόλω την τραπεζική χρηματοδότηση των συμβάσεων, καθώς θα έπρεπε να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα κι η εισπραξιμότητα των διοδίων τελών.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …