Αρχική / Επικαιρότητα / Μηχανολόγοι Μηχανικοί Πανεπιστημίου Πατρών: Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή

Μηχανολόγοι Μηχανικοί Πανεπιστημίου Πατρών: Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή

Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρουν:

“Με την έξαρση του κορονοϊού στην χώρα μας, έχουν βγει στην επιφάνεια όλα τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας. Με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε προσωπικό, όσο και στον απαραίτητο εξοπλισμό και τα αναλώσιμα που απαιτεί να έχει μια μονάδα υγείας.

Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή, όπως δηλώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. “Οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, διετούς ή μονοετούς διάρκειας, που είναι γύρω στις 4.000 και δεν έχουν τοποθετηθεί όλοι, ακόμα. Είναι σταγόνα στον ωκεανό στα 30.000 κενά στα Δημόσια Νοσοκομεία. Την ίδια ώρα που στοιχεία λένε, πως το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί υπάλληλοι, ενώ πολλοί περισσότεροι θα χρειαστεί να βγουν σε καραντίνα. Όπως καταλαβαίνουμε δεν υπάρχουν εφεδρείες όσων αρρωστήσουν ή όσων χρειαστεί να βγουν σε καραντίνα. Η έμμεση παραδοχή αυτού του γεγονότος από το κράτος, είναι ότι οι μέρες της καραντίνας από 14 έχουν μειωθεί σε 7, για τους υγειονομικούς, ενώ όσοι δουλεύουν σε ζωτικές λειτουργίες του ΕΣΥ και είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό δεν βγαίνουν σε καραντίνα, εάν δεν νοσήσουν.”

Όσον αφορά τα αναλώσιμα και τον προστατευτικό εξοπλισμό των υγειονομικών υπαλλήλων, φαίνεται τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν την πανδημία, να συνεχίζονται. Μάλιστα, υπάρχει τεράστια αισχροκέρδεια από μεγάλες Φαρμακευτικές Εταιρίες, που έχουν δει την πανδημία σαν “επένδυση”. Καθώς, έχουν αυξήσει τις τιμές στα αναλώσιμα προκειμένου να μεγαλώσουν τα κέρδη τους στα πλαίσια της Ελεύθερης Αγοράς. Αποδεικνύοντας πως δεν περνάμε όλοι τις ίδιες οικονομικές δυσκολίες αυτή την περίοδο, όπως προσπαθούν μανιωδώς να μας πείσουν. Έτσι και μπροστά στην μάχη για την εύρεση του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ιού, βλέπουμε εταιρίες και ερευνητικά κέντρα να “σφάζονται” μεταξύ τους, προκειμένου να βρουν την θεραπεία, πράγμα που θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη στην συνέχεια, καθώς όποια εταιρία το βρει πρώτη, όπως προστάζει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, είναι και αυτή που θα το έχει στην αποκλειστική διάθεσή της για τα πρώτα 10 χρόνια.

Επενδύουν για ακόμη μια φορά, στον πόνο, τον φόβο και την αγωνία του λαού, αντί να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν την τεχνογνωσία που υπάρχει, στο εκάστοτε εργαστήριο, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, πως καινοτομία και επιχειρηματικότητα είναι δύο πράγματα αναντίστοιχα μεταξύ τους, στο “σάπιο” αυτό σύστημα, καθώς, όσο καινοτόμο και αναγκαίο αν είναι κάτι για την κοινωνία μας, μπαίνει στην μέση ο παράγοντας του κέρδους, ώστε να αξιοποιηθεί!

Ακριβώς, επειδή για εμάς σαν αυριανούς επιστήμονες, μας απασχολεί η έρευνα μας να αξιοποιείται για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, μπροστά στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία, 7 Απρίλη, καλούμε ο Φοιτητικός Σύλλογος να παροτρύνει το Τμήμα να προσφέρει τους 3D Printer του προς αξιοποίηση από το εργαστήριο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, που έχει αναλάβει την κατασκευή προστατευτικών μασκών, ώστε να αξιοποιηθούν από υγειονομικούς υπαλλήλους των Νοσοκομείων στην Πάτρα.”

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …