Αρχική / Επικαιρότητα / Νέος νόμος για την παραχώρηση αιγιαλών

Νέος νόμος για την παραχώρηση αιγιαλών

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο: «I. Κύρωση της Συµφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδοµών και Επενδύσεων, II. Εναρµόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. µε την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωµάτωση των σηµείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις.» το οποίο περιέχει διατάξεις για την παραχώρηση αιγιαλού.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την παραχώρηση απλής χρήσης, ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης απλής χρήσης (πλωτές εξέδρες), τους ορισμούς της παραχώρησης, την κυριότητα αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας Ζώνης κ.λπ., την σύσταση δευτεροβάθµιας Επιτροπή Χάραξης των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης επανακαθορισµού της οριογραµµής αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού, τα υφιστάµενα έργα και εγκαταστάσεις µε βάση αναπτυξιακούς νόµους και συµβάσεις που έληξαν, τα αντιδιαβρωτικά έργα, τα επείγοντα έργα, την παραχώρηση αιγιαλού, παραλίας για την εκτέλεση έργων, την αδειοδότηση παραχώρησης χρήσης υφισταµένων άνευ αδείας ή καθ’ υπέρβαση αυτής κατασκευών, τις γενικές ρυθμίσεις για τις παραχωρήσεις, την παραχώρηση νησίδων του Δημοσίου και αβαθών θαλάσσιων εκτάσεων, το αντάλλαγµα χρήσης και αποζηµίωση αυθαίρετης χρήσης την παραχώρηση χώρων ζώνης λιμένα, την προστασία αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης κ.λπ. την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που εµποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία.

Για την παραχώρηση απλής χρήσης με το άρθρο 31 αντικαθίσταται το άρθρο 13 του ν. 2971/2001, το οποίο αναφέρεται στις παραχωρήσεις χρήσης απλής χρήσης για ομπρέλες- ξαπλώστρες και καντίνες με δημοπρασία ή σε επιχειρήσεις όμορες του αιγιαλού και απαλείφονται όλες οι λοιπές παραχωρήσεις της απλής χρήσης του αιγιαλού (π.χ. πλωτές εξέδρες) πλην αυτής µε οµπρέλες, ξαπλώστρες, αυτοκινούµενα ή ρυµουλκούµενα τροχήλατα αναψυκτήρια και θαλάσσια µέσα αναψυχής, οι οποίες υπάγονται πλέον στο νέο άρθρο 13Α.

Η παραχώρησης της απλής χρήσης γίνεται πάντοτε έναντι ανταλλάγματος, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον ίδιο το νόμο 2971/2001.
Μετά την κρίση του Συμβουλίου της Επικράτειας ότι η παραχώρηση συλλήβδην όλων των αιγιαλών στους Δήμους είναι αντισυνταγματική (ΣτΕ 3944/2015), ορίζεται ότι οι παραχωρήσεις γίνονται από τον Υπουργό Οικονομικών με δημοπρασία, η οποία μπορεί να είναι και ηλεκτρονική, με τιμή εκκίνησης το αντάλλαγμα του άρθρου 16 Α του ν. 2971/2001 και με μέγιστο χρονικό διάστημα παραχώρησης τα τρία (3) έτη.

Προβλέπεται, ότι για την παραχώρηση για την απλή χρήση παρέχει αιτιολογηµένη γνώµη ο οικείος Ο.Τ.Α. α΄ βαθµού µε απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου, µε την οποία προτείνονται οι αιγιαλοί, παραλίες όχθες και παρόχθιες ζώνες που µπορούν να παραχωρηθούν κατά τη διαδικασία του συγκεκριµένου άρθρου.

Προβλέπεται, βεβαίως, ότι µπορούν να δοθούν αιγιαλοί απευθείας στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθµού και στις δηµοτικές επιχειρήσεις του άρθρου 266 του ν. 3463/2006 µε τη διευκρίνιση ότι, όταν η παραχώρηση γίνεται προς τις ως άνω δηµοτικές επιχειρήσεις, η παραχωρησιούχος επιχείρηση οφείλει να κάνει ιδία χρήση, ρητώς απαγορευοµένης της µε οποιονδήποτε τρόπο περαιτέρω παραχώρησης, για την αποφυγή φαινοµένων άνισης µεταχείρισης επιχειρηµατιών που λειτουργούν «υπό τον µανδύα» δηµοτικών επιχειρήσεων, περιορισµός, όµως, ο οποίος δεν ισχύει για τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθµού στους οποίους επιτρέπεται η περαιτέρω παραχώρηση, σύµφωνα µε τις παραγράφους 4 και 5 περίπτωση α΄, η οποία µπορεί να γίνει και µε ηλεκτρονική δηµοπρασία και κατόπιν ανταλλάγµατος που καθορίζεται κατά το 16Α του ν. 2971/2001.

Προβλέπεται δε η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονοµικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις λεπτοµέρειες εφαρµογής της διάταξης, η οποία ισχύει και για τις παραχωρήσεις της παραγράφου 5, δηλαδή για τις παραχωρήσεις προς τους όµορους καθώς και τυχόν ειδικότεροι όροι σε θέσεις που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, καθώς και για τις περιοχές, για τις οποίες ισχύουν ειδικότερες διατάξεις χαρακτηρισµού τους ως προστατευόµενων του ν. 1650/1986 (Α΄160) και του ν. 3028/2002.

Έχει απαλειφθεί από τη διάταξη η υποχρέωση ύπαρξης ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον 100 µέτρων ανάµεσα τους παραχωρησιούχους και ορίζεται ότι αφήνεται ως ελεύθερος χώρος τουλάχιστον το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού εµβαδού κάθε παραλίας, ισοκατανεµηµένου σε όλο το µήκος της παραλίας, µη υπολογιζοµένου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και µη αξιοποιήσιµος.
Προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας και λοιπών κοινόχρηστων χώρων προς τα όµορα προς τον αιγιαλό κύρια ξενοδοχειακά καταλύµατα, κάµπινγκ, κέντρα αναψυχής, ναυταθλητικά σωµατεία αναγνωρισµένα από τη Γ.Γ. Αθλητισµού και σε επιχειρήσεις θαλασσίων µέσων αναψυχής που δραστηριοποιούνται σε χώρο όµορο του κοινοχρήστου υπό τον όρο αυτές να λειτουργούν νόµιµα και να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Γενικού 14 Κανονισµού Λιµένα µε αριθµ. 20 (Β΄44426.4.1999).

Ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης απλής χρήσης (πλωτές εξέδρες)

Με το άρθρο 32 προστίθεται, µετά το άρθρο 13 του ν. 2971/2001, άρθρο 13Α, µε τίτλο «Ειδικές περιπτώσεις παραχώρησης απλής χρήσης», το οποίο αφορά την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. για συγκεκριµένες, ρητώς κατονοµαζόµενες, χρήσεις. Έτσι, η συγκεκριµένη διάταξη: Καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις παραχώρησης από τον Υπουργό Οικονοµικών για την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών εντός της θάλασσας και, για πρώτη φορά, εντός λίµνης, για εποχιακή χρήση µέχρι έξι (6) µήνες και µέγιστου εµβαδού εκατό (100) τ.µ. εντός θαλάσσιου χώρου και 50 εντός λιµναίου χώρου.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …