Αρχική / Επικαιρότητα / Οι δήμοι προορίζονται για αρμόδιοι – διαχειριστές στα εγκαταλελειμμένα κτίρια – Δημοτικές Τράπεζες Γης

Οι δήμοι προορίζονται για αρμόδιοι – διαχειριστές στα εγκαταλελειμμένα κτίρια – Δημοτικές Τράπεζες Γης

Νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, ορίζει τους δήμους αποκλειστικά αρμόδιους – διαχειριστές των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.
Όπως ανάφερε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα ” ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” που υπογράφεται από τη Μάχη Τράτσα,η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη και προβλέπεται σ΄αυτήν μεταξύ άλλων η δυνατότητα οι δήμοι ν΄αναθέτουν -εκχωρούν τη διαχείριση σε Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία ” ή ακόμη και σε ΝΠΔΔ ή ΝΙΔΔ, με εμπειρία στη διαχείριση -αξιοποίηση ακινήτων, όπως οι εταιρίας Real Estate κλπ”.

Για τον σκοπό αυτό οι δήμοι , σύμφωνα με το νομοθέτημα που επικαλείται το δημοσίευμα ” θα μπορούν να ιδρύουν εταιρίες ή να συμμετέχουν σε εταιρίες κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας”.

Επίσης η σχετική νομοθετική ρύθμιση , αναφέρει το δημοσίευμα, θα παρέχει στους δήμους τη δυνατότητα ” ίδρυσης μια Δημοτικής Τράπεζας Γης ( αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς φορείς) για την τήρηση μητρώου ακινήτων.


%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι στη ρύθμιση προβλέπεται ότι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα θα περιέχονται στους δήμους έως και για 50 χρόνια από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου . Στο δικαστήριο θα προσφεύγει ο δήμος , αφού η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει λάβει σχετική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως εγκαταλελειμμένου.

Επίσης ο δήμος οφείλει πριν την προσφυγή στο Δικαστήριο να έχει ενημερώσει σχετικά τον μέχρο τότε κάτοχο ή διαχειριστή του ακινήτου.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται , σύμφωνα με το δημοσίευμα , ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών.

Ποιο θα θεωρείται εγκαταλελειμμένο
 

Κατά τη νομοθετική ρύθμιση, στις εξής περιπτώσεις θα χαρακτηρίζεται ένα ακίνητο εγκαταλελειμμένο :

* Να μην κατοικείται
* Να μη χρησιμοποιείται για νόμιμη δραστηριότητα
* Την τελευταία δεκαετία να μην έχει συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας
* Να παρουσιάζει εικόνα ερείπωσης ή να έχει εκδοθεί πρωτόκολλο επικινδύνου
* Να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια
* Να μην έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και στο Ε9
* Να παραμένει ημιτελές την τελευταία 15ετία κ.α

Μετά από τα 50 χρόνια

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα , η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει, μετά την παρέλευση της 50ετίας , την επιστροφή του ακινήτου στο νόμιμο ιδιοκτήτη , εφόσον υπάρχει στον οποίο επίσης ” θα του αποδίδονται τότε τα έσοδα από την αξιοποίηση του ακινήτου αφού παρακρατηθούν οι πιστοποιημένες δαπάνες αποκατάστασης , επανάχρησης. δημοτικοί φόροι -τέλη, που όφειλε ο ιδιοκτήτης πριν περιέλθει η διαχείριση του ακινήτου στο δήμο , το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% όλων αυτών των κονδυλίων ως διαχειριστική δαπάνη κ.α “.
Στην περίπτωση που ” οι παρακρατήσεις υπερβαίνουν τα έσοδα ή εάν δεν υπάρχουν έσοδα, η επαναφορά του ακινήτου συντελείται εφόσον ο ιδιοκτήτης του κτιρίου καταβάλει τη διαφορά των δαπανών .Διαφορετικά ο δήμος θα εγγράφει προσημείωση στο ακίνητο.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …