Αρχική / Επικαιρότητα / Οι προθεσμίες για διορθώσεις και δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Οι προθεσμίες για διορθώσεις και δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Σε ποιες περιοχές ξεκινά η διαδικασία και σε ποιες εισέρχεται στο στάδιο προανάρτησης και ανάρτησης, όπου οι ιδιοκτήτες ελέγχουν τα στοιχεία για τυχόν λάθη. Δυνατότητα και για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων χωρίς κανένα πρόστιμο έως το τέλος του 2022.

ktim.png

Σε ρυθμούς Κτηματολογίου κινούνται για ένα ακόμα καλοκαίρι πολλές περιοχές της χώρας. Κάποιες βρίσκονται στο πρώτο στάδιο, αυτό της κτηματογράφησης, και άλλες σε προχωρημένο στάδιο, της προανάρτησης ή της ανάρτησης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως δεν πρέπει να ανησυχούν για την επιβολή προστίμων, καθώς η εφαρμογή της σχετικής απόφασης μετατέθηκε για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του 2022 χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμο.

Ρέθυμνο, Κυκλάδες

Ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας (κτηματογράφηση) σε περιοχές του Ρεθύμνου και στις 5 Ιουλίου σε περιοχές των Κυκλάδων. Πρόκειται για δύο από τις πέντε επονομαζόμενες «ορφανές» περιοχές της χώρας, στις οποίες καθυστέρησε πάρα πολύ να εκκινήσει το Κτηματολόγιο λόγω δικαστικών προσφυγών. Οσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για το μεν Ρέθυμνο λήγει στις 30/09/2021 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 30/12/2021 για τους κατοίκους εξωτερικού, για τις δε Κυκλάδες λήγει στις 05/10/2021 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 05/01/2022 για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Στο Ρέθυμνο εκτιμάται ότι θα δηλωθούν περίπου 370.000 δικαιώματα ιδιοκτησίας στους καλλικρατικούς Δήμους Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αμνάτου, Αρχαίας Ελεύθερνας, Ελευθέρνης, Ερφων, Κυριάννας, Μέσης, Παγκαλοχωρίου, Πηγής, Πρίνου, Σκουλουφίων, Χαμαλευρίου, Χαρκίων, Βιλανδρέδου, Κάτω Πόρου, Μυριοκεφάλων, Αγίου Κωνσταντίνου, Ανω Βαλσαμονέρου, Γωνιάς, Ζουριδίου, Καλονύκτου, Κάτω Βαλσαμονέρου, Μαλακίων, Μούντρου, Ρουστίκων, Σαϊτουρών, Φραντζεσκιανών Μετοχίων, Γουλεδιανών, Καρές, Καστέλλου, Κούμων, Ορους και Σελλίου).

Αντίστοιχα, στις Κυκλάδες εκτιμάται ότι θα συλλεγούν περίπου 630.000 νέα δικαιώματα σε 21 νησιά, και συγκεκριμένα σε Αμοργό, Ανάφη, Ανδρο, Δονούσα, Ηρακλειά, Ιο, Κέα, Κουφονήσια, Κύθνο, Νάξο, Πάρο, Σέριφο, Σίκινο, Σχοινούσα, Τήνο, Φολέγανδρο, Μήλο (ο προκαποδιστριακός ΟΤΑ Αδάμαντα), στη Μύκονο (η Ανω Μερά) και τη Σαντορίνη (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς και Οίας).

35 + 20 ευρώ

Το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου είναι 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους 20 ευρώ. Η δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ., συμβόλαια), φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και έγγραφο με το ΑΦΜ (π.χ., εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Σε περίπτωση χρησικτησίας χωρίς δικαστική απόφαση. είναι απαραίτητο το Ε9 και ακόμη ένα έγγραφο που την αποδεικνύει (π.χ.. μισθωτήριο, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.ά.).

Ν. Αιγαίο, Β. Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων για όσους δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που βρίσκεται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Καρπάθου, Καστοριάς και Φλώρινας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη ατομικά τις σχετικές ενημερώσεις, μπορούν, μέχρι την 11η Αυγούστου 2021, να διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr, για 45 ημέρες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του TAXISnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας) και τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα). Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Αίτηση επανεξέτασης

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων (μέχρι την 11η Αυγούστου 2021) ηλεκτρονικά, στα αντίστοιχα mails του Γραφείου Κτηματογράφησης ή διά ζώσης, κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ηλεκτρονικά, στο www.ktimatologio.gr, ή στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού. Μετά τις διορθώσεις της προανάρτησης θα ακολουθήσει η διαδικασία της ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δήλωσαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η προανάρτηση αφορά τους Δήμους Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλυμνίων, Λειψών, Λέρου (στην περιοχή που δεν υπάγεται στο Κτηματολόγιο της Κω), Κάσου, Μεγίστης, Χάλκης, Καρπάθου, Νισύρου και Τήλου. Αντίστοιχα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στους Δήμους Αργους Ορεστικού, Καστοριάς, Νεστορίου, Αμυνταίου, Πρεσπών και Φλώρινας.

Τι γίνεται σε Αγρίνιο, Κόρινθο, Λουτράκι, Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά

Ενα στάδιο πιο μπροστά, αυτό της ανάρτησης, διανύουν Αγρίνιο, Κόρινθος και Λουτράκι – Αγιοι Θεόδωροι. Οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας έχουν περιθώριο μέχρι τις 28 Αυγούστου (28 Οκτωβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού) να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι για το Αγρίνιο μέχρι τις 4 Απριλίου 2022 και για την Κόρινθο και τον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων μέχρι 19 Ιανουαρίου 2022.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις ψηφιακά, στο www.ktimatologio.gr, ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες έληξε η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων σε Βόλο, Λαμία, και Λιβαδειά. Παραμένει όμως ανοιχτή η διαδικασία για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος (μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2021 για τη Λαμία και τη Λιβαδειά και μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2022 για τον Βόλο). Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις ψηφιακά, στο www.ktimatologio.gr, ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος
vpapakonstantopoulos@dimokratianews.gr

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …