Αρχική / Επικαιρότητα / Παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο Ταξιάρχης

Παράδειγμα πράσινης ανάπτυξης το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο Ταξιάρχης

Δύσκολα οι πολίτες κατανοούν την μεγάλη αξία της Πράσινης Ανάπτυξης που σημαίνει στροφή σε παραγωγές φιλικές προς το περιβάλλον με ταυτόχρονη ανάπτυξη θέσεων εργασίας.

Το πιο απτό ζωντανό παράδειγμα Πράσινης Ανάπτυξης απαντιέται στη Χαλκιδική στα χωριά του Χολομώντα και ιδιαίτερα στον Ταξιάρχη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 εκατοντάδες ιδιόκτητα στρέμματα άγονων εκτάσεων που είχαν εγκαταλειφθεί, καθώς οι νέοι έπαιρναν το δρόμο της μετανάστευσης (στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό), άρχισαν να ξαναπαίρνουν ζωή και να προσφέρουν το οξυγόνο τους και την ομορφιά τους, καλλιεργώντας Χριστουγεννιάτικα Δέντρα. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μια τεράστια παραγωγή οξυγόνου και μια εκτεταμένη αναδάσωση δημιουργήθηκε πάνω σε μια ξερή γη με 50.000 έλατα.

Σήμερα το 90% σχεδόν του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων του Ταξιάρχη, ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα ή συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των όμορφων κωνοφόρων δέντρων. 

Αυτό ακριβώς που προσπαθεί να πετύχει σήμερα ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Οικολογικής Καινοτομίας με την Πράσινη Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την καινοτομία στην διαχείριση των υδάτων, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, την παραγωγή Έξυπνων Οικολογικών Υλικών και την Κυκλική Οικονομία.

Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60΄κατασκευάζονταν από PVC, ξαφνικά αρχίσανε να δημιουργούνται με φυσικό τρόπο.

Τι σημαίνει όμως πλαστικό δέντρο για το Περιβάλλον;

Κατ’ αρχήν κατασκευάζονται στο εξωτερικό (κυρίως στην Κίνα) και η μεταφορά σημαίνει μια τεράστια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα το οποίο αποτελεί τον κύριο ένοχο για την εμφάνιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Το ίδιο το PVC, είναι άκρως εχθρικό προς το περιβάλλον και δεν είναι βιοδιασπώμενο ενώ για την παραγωγή του χρησιμοποιείται πετρέλαιο με μια διαδικασία με πολλά καυσαέρια.

Τι σημαίνει φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο:

Βοηθάει στην εγχώρια οικονομία καθώς καλλιεργείται στην Ελλάδα και επομένως μειώνεται το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος μεταφοράς.

Ενα δέντρο που χρειάζεται 15 περίπου χρόνια για να αναπτυχθεί απορροφά πάνω από έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κάθε τέσσερα στρέμματα παράγουν τόσο οξυγόνο όσο χρειάζονται 18 άνθρωποι ημερησίως.

Είναι βιοδιασπώμενο και άρα ανακυκλώνεται εύκολα.

Οι περιοχές που καλλιεργούνται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα συνήθως δεν μπορούν να  δεχθούν καμία άλλη καλλιέργεια, οπότε καλύπτονται με βλάστηση εκτάσεις που μέχρι πρότινος ήταν χέρσες και με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η περιοχή από την επιφανειακή διάβρωση του εδάφους και εμπλουτίζεται ο υδροφόρος της ορίζοντας.

Υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστεί σε γλάστρα έτσι ώστε μετά τα Χριστούγεννα να μεταφυτευθεί στο έδαφος, στον κήπο μας ή σε δημόσιους χώρους. Γι αυτό θα έπρεπε οι δήμοι κάθε Νοέμβριο να κάνουν μια πολύ δυνατή καμπάνια ευαισθητοποίησης.

Επίσης θα μπορούσαν οι ίδιοι οι Δήμοι να φτιάξουν φυτώρια για την παραγωγή χριστουγεννιάτικων δέντρων προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας ραγδαία την παραγωγή οξυγόνου στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με την φετινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, για τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, από ιδιόκτητα αγροκτήματα εγκρίνεται η υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση:

-80.531 δενδρυλλίων ελάτης
-1.560 δενδρυλλίων πεύκης
-955 δενδρυλλίων ψευδοτσούγκας
-450 δενδρυλλίων κυπαρισσιού
-30 δενδρυλλίων ερυθρελάτης

Εκτός των καλλιεργούμενων χριστουγεννιάτικων δέντρων, που είναι κατά κύριο λόγο τα δέντρα για τα οποία υπάρχει εμπορία στη χώρα, δίνεται η δυνατότητα απόληψης για χρήση τους κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο:

-19.903 ελάτων από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση
-1.220 ελάτων από ιδιόκτητους αγρούς όπου υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης (πχ φουντουκώνες, κερασώνες κτλ.)
-1.500 ελάτων από διακατεχόμενα δάση
-925 ελάτων από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς
-50 ελάτων από δημόσιο δάσος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Λάρισας για λόγους καθαρισμού της συστάδας κλάδων αρκουδοπούρναρων, ίταμου, ελάτης, κουμαριάς, μυρτιάς, ιξού και βολοφύτων ελάτης.

Φέτος, παρουσιάστηκε αύξηση των αιτήσεων κατά 2,7%. Αύξηση δηλαδή στην εγχώρια οικονομία και στις θέσεις εργασίας μόνο από την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Αυτό σημαίνει Πράσινη Ανάπτυξη. Την δεκαετία του ’60 η φυσική παραγωγή του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου αποτέλεσε μια Πράσινη Βιώσιμη Καινοτομία που τώρα πια μπορούμε να την αποτιμήσουμε σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την αναζωογόνηση ερημωμένων περιοχών της επαρχίας, με την παραγωγή χιλιάδων τόνων οξυγόνου και με την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση χέρσων εδαφών.

Ενημερωτικά τέλος να αναφέρουμε ότι κανένα (νόμιμο) έλατο που πωλείται ως χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν υλοτομείται από φυσικές συστάδες.

Το Δασαρχείο, με τους δασικούς υπαλλήλους, ελέγχει και προμηθεύει τους καλλιεργητές με μολυβοσφραγίδες  και σε κάθε υλοτομημένο έλατο δένεται μία μολυβδοσφραγίδα. Αυτή η σφραγίδα αποδεικνύει την προέλευση των ελάτων από καλλιέργειες. Ψάχνουμε πάντα τη σφραγίδα πριν αγοράσουμε φυσικό έλατο!

Δείτε και το video παρουσίασης της παραγωγής Χριστουγεννιάτικων δέντρων στον Ταξιάρχη.

Του ΧΑΡΗ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …