Αρχική / Επικαιρότητα / Πολικές θερμοκρασίες φέρνει η «Μήδεια» στην χώρα

Πολικές θερμοκρασίες φέρνει η «Μήδεια» στην χώρα

Οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη πλησιάζουν προς τη χώρα μας και από το Σάββατο 13/02 θα επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα τμήματα. Αποτέλεσμα της καθόδου των ψυχρών αερίων μαζών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα είναι η δημιουργία της κακοκαιρίας «Μήδεια», τα κυριότερα χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι:

  • Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το Σάββατο 13/02 σε ολόκληρη τη χώρα
  • Επικράτηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών έως τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης εβδομάδας
  • Συνθήκες παγετού σε μεγάλο τμήμα της χώρας και ολικού παγετού στα κεντρικά και βόρεια
  • Πυκνές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο
  • Επικράτηση θυελλωδών βοριάδων από την Κυριακή 14/02
     

Η κίνηση των αέριων μαζών το διάστημα από Πέμπτη 11/02 έως και την Τετάρτη 17/02, όπως προβλέπεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού, παρουσιάζεται στο Βίντεο το οποίο ακολουθεί.

Βίντεο. Η κίνηση των αέριων μαζών το διάστημα από Πέμπτη 11/02 έως και την Τετάρτη 17/02, όπως προβλέπεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων). Το επίπεδο των 850 hPa, χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα, εντοπίζοντας τις ψυχρές και τις θερμές εισβολές σε μία περιοχή.       

Όμως πριν την έλευση της κακοκαιρίας «Μήδεια», σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για την Πέμπτη 11/02 αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας. Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι στα δυτικά και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά, ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά και να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα. Τα εκτιμώμενα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 11/02, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου αναμένονται τα έντονα φαινόμενα, παρουσιάζονται στο Σχήμα 1.

1102_AccRain.png

Σχήμα 1. Το αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 11/02, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα.       

Παράλληλα, με θυελλώδεις εντάσεις θα πνέουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο έως το απόγευμα, ενώ στο Ιόνιο οι δυτικοί άνεμοι θα φτάσουν σε ένταση τα 7 μποφόρ, όπως απεικονίζεται στο χάρτη με τις εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr (Χάρτης 2).

1102_MaxWind2.png

Σχήμα 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις του ανέμου (με πορτοκαλί αποχρώσεις) για την Πέμπτη 11/02, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη συμβολίζονται και οι διευθύνσεις των ανέμων.    

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …