Αρχική / Επικαιρότητα / Προς κατάθεση νομοσχέδιο για ηλεκτρονικό Μητρώο Υποδομών και Παρατηρητήριο Τιμών και Προδιαγραφών

Προς κατάθεση νομοσχέδιο για ηλεκτρονικό Μητρώο Υποδομών και Παρατηρητήριο Τιμών και Προδιαγραφών

Προληπτικούς περιοδικούς ελέγχους και τακτικές συντηρήσεις όλων των υποδομών της χώρας προαναγγέλλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, στην οποία περιγράφει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό Μητρώο Υποδομών, που αναμένεται σύντομα στη Βουλή.

Όπως αναφέρει, το Μητρώο θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες μελέτες και προβλέψεις για την ασφάλεια, τη συντήρηση και τη λειτουργία κάθε υποδομής, έτσι ώστε ο κάθε δημόσιος φορέας να προγραμματίζει εγκαίρως τη συντήρηση και το κόστος της, να προβλέψει το απαιτούμενο προσωπικό και τις δεξιότητές του.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου Τιμών και Προδιαγραφών, «προκειμένου να υπάρχουν σύγχρονες προδιαγραφές και πραγματικές τιμές και τιμολόγια τεχνικών εργασιών, ώστε να ξέρουμε, επιτέλους, ότι ο προϋπολογισμός ενός έργου δεν είναι ένα μέγεθος που δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό κόστος».

«Στον βωμό του κέρδους και της ψηφοθηρίας, για δεκαετίες, ο τομέας των ιδιωτικών έργων λειτουργούσε χωρίς διαβάθμιση, μητρώα και προδιαγραφές», τονίζει ο κ. Σπίρτζης.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …