Αρχική / Επικαιρότητα / Προτάσεις για απόκτηση κοινόχρηστων χώρων από τους δήμους συγκεντρώνει το Πράσινο Ταμείο

Προτάσεις για απόκτηση κοινόχρηστων χώρων από τους δήμους συγκεντρώνει το Πράσινο Ταμείο

Πρόγραμμα σχετικά με ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων προωθεί το  Πράσινο Ταμείο και καλεί τους δήμους να υποβάλλουν σχετικές προτάσεις.

Σκοπός του Προγράμματος θα είναι η χρηματοδότηση των δήμων για την απόκτηση αμιγώς κοινοχρήστων χώρων που προβλέπονται στα εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια και έχουν ιδιαίτερη πολεοδομική σημασία.

Το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα προβλέπεται να περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

  • Δράση 1: Άμεση πληρωμή στο πλαίσιο ώριμων απαλλοτριώσεων κοινόχρηστων χώρων.
  • Δράση 2: Επανεπιβολή απαλλοτρίωσης κοινόχρηστου χώρου
  • Δράση 3: Εκκίνηση διαδικασίας απαλλοτρίωσης κοινόχρηστου χώρου

Η Δράση 1 αφορά ώριμες απαλλοτριώσεις σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο (ολοκληρωμένες πράξεις αναλογισμού ή εφαρμογής, τιμή μονάδας, αναγνώριση δικαιούχων) και το αίτημα προς το Πράσινο Ταμείο αφορά την άμεση πληρωμή των βαρών του Δήμου προκειμένου να συντελεστεί η απαλλοτρίωση και να αποδοθεί ο χώρος στον Δήμο.

Οι Δράσεις 2 και 3 αντιστοίχως αφορούν στη δέσμευση πιστώσεων σε βάθος χρόνου προκειμένου να επανεπιβληθεί η απαλλοτρίωση και να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χώρος, είτε να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο με τον καθορισμό νέου κοινόχρηστου χώρου.

Τα αιτήματα των δήμων μπορούν να αφορούν μόνο την πληρωμή ή τη δέσμευση πιστώσεων που αντιστοιχούν αποκλειστικά στα βάρη των δήμων (και όχι των παροδίων) για την απόκτηση θεσμικά προβλεπόμενων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου (πλατείες, άλση, πράσινο, παιδικές χαρές).

Αιτήματα που αφορούν ειδικά τη διάνοιξη δρόμων (υλοποίηση ρυμοτομίας) δεν εμπίπτουν στους στόχους του προγράμματος και δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Τέλος, κοινωφελείς χώροι, όπως εν προκειμένω χώροι για σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί ή αθλητικοί χώροι κ.α. δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Οι δήμοι καλούνται να υποβάλλουν τα αιτήματά τους στην υπηρεσία συμπληρώνοντας το Ειδικό Έντυπο Συμμετοχής που έχει αναρτηθεί με τη παρούσα εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου (http://www.prasinotameio.gr/index.php/el/).

Το υπόψη Ειδικό Έντυπο Συμμετοχής είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται με ακρίβεια και σαφήνεια, συνοδευόμενο από απόσπασμα googleearth με σημειωμένο το περίγραμμα του Κοινόχρηστου Χώρου.

Σημειώνεται ακόμη να συμπληρώνεται ένα Ειδικό Έντυπο Συμμετοχής για κάθε κοινόχρηστο χώρο (και όχι για κάθε ιδιοκτησία) και να αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του Πράσινου Ταμείου (info@prasinotameio.gr).

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα χρησιμοποιηθούν από το Πράσινο Ταμείο για τον καθορισμό της μελλοντικής πολιτικής του ως προς τα σχετικά προγράμματα τα οποία θα πρέπει να εκπονηθούν και δεν είναι δεσμευτικές ως προς την ικανοποίηση / ένταξή τους.

Επίσης, αιτήματα δήμων που έχουν υποβληθεί σε προγενέστερες προσκλήσεις και έχουν αξιολογηθεί αρνητικά ως προς το κριτήριο της πολεοδομικής και κοινωνικής συμβολής της απόκτησης του Κοινόχρηστου Χώρου, δεν υποβάλλονται εκ νέου παρά μόνο αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …