Αρχική / Επικαιρότητα / Προχωρούν τα έργα ψηφιοποίησης – Από το ΤΕΕ ο νέος μεγάλος διαγωνισμός 226,1 εκατ. ευρώ

Προχωρούν τα έργα ψηφιοποίησης – Από το ΤΕΕ ο νέος μεγάλος διαγωνισμός 226,1 εκατ. ευρώ

Δεύτερο mega project παίρνει σειρά για τις …e-πολεοδομίες, μετά την πρόσφατη προκήρυξη για τα υποθηκοφυλακεία. Ποιες προθεσμίες λήγουν, για ποια έργα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση

Δεκάδες διαγωνισμοί, με προϋπολογισμούς από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι …εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, είτε «τρέχουν» ήδη, είτε βρίσκονται στο στάδιο της προεργασίας για την προκήρυξη τους αυτή την εποχή με φόντο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Το mega project που περίμεναν, ίσως, περισσότερο από κάθε άλλο οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και οι εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ήταν αυτό των 309,87 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων άνω των 600 εκατ. σελίδων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας. Διαγωνισμός ο οποίος, όπως έγραψε το newmoney εκείνη τη μέρα, βγήκε στον «αέρα» από τις 12/11/2021 και η υποβολή προτάσεων από τους υποψηφίους για τα 5 μέρη του θα διαρκέσει ως τις 15/12/2021.

Ο πήχης πια ανεβαίνει και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, τώρα, για άλλο ένα μεγάλο έργο: την ψηφιοποίηση των φακέλων των οικοδομικών αδειών των ελληνικών πολεοδομιών και άλλων αρχείων, μεγέθους περίπου 48 εκατ. σελίδων. Ειδικότερα σε περιπτώσεις που κάποιες εξ’ αυτών δεν εντάχθηκαν στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη ή δεν έχουν ψηφιοποιήσει τα αρχεία τους.

Τον διαγωνισμό αναμένεται να προκηρύξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως το τέλος του χρόνου (αν κι απομένουν ημερολογιακά λιγότερες από 40 ημέρες) και η δημοπράτηση αφορά την ανάθεση σύμβασης-συμφωνίας πλαισίου ύψους 226,1 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης (150 εκατ. ευρώ χωρίς αυτό) κι ενώ έχει προηγηθεί η σχετική δημόσια διαβούλευση…

11.png

Για κάθε φάκελο κτιρίου, περιλαμβάνεται η σάρωση μιας σειράς εγγράφων όπως των στελεχών αδειών μεγέθους Α3, των τοπογραφικών διαγραμμάτων, των διαγραμμάτων κάλυψης, των κατόψεων και των όψεων των οικοδομικών αδειών κ.α.
 
Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα «δαιδαλώδες» project, αυτό της ψηφιοποίησης των αρχείων των e-πολεοδομιών, καθότι το τελικό αποτέλεσμα από το «σκανάρισμα» πλήθους εγγράφων και σχεδιαγραμμάτων σε όλη την επικράτεια θα εξαρτηθεί και από το τι θα… βρεθεί από αυτά, τι όχι και σε ποια κατάσταση θα είναι, ιδίως για τα παλαιότερα από τα ακίνητα της χώρας.

Ένα, ένα… τα «χαρτοβασίλεια» που ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες εκατομμύρια πολίτες οδεύουν προς το τέλος τους, αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως η προκήρυξη των συγκεκριμένων διαγωνισμών αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς για την ολοκλήρωση των έργων θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος…

Σε 15νθήμερη διαβούλευση έθεσε προ ημερών (από 1/11) η Κοινωνία της Πληροφορίας έργο προϋπολογισμού 99 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του εθνικού ποινικού μητρώου και την υλοποίηση της δεύτερης φάσης για την επέκταση σε όλα τα δικαστήρια του ΟΠΣ διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

 

Συνέβη το ίδιο (από 5/11) και για το project της ενιαίας ψηφιακής υποδομής για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, με εκτιμώμενη αξία της σύμβασης άλλα 99 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας την σύσταση κόμβου συναλλαγών με το Δημόσιο, ανεξάρτητα από το πληροφοριακό σύστημα του εκάστοτε φορέα (π.χ. Taxisnet, e-ΕΦΚΑ).

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν, ακόμα τρεις διαγωνισμοί από την ΚτΠ για τα έργα: Διαχείριση των τεχνολογικών και επιχειρησιακών αναγκών του κυρίως Υποέργου (gov-ERP) και ποιοτικός έλεγχος των παραδοτέων (από 17/11) και Αλληλεπιδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες διαχείρισης πόρων, δομών και δεδομένων προδικασίας – on line ενημέρωση φορέων, δικηγόρων, πολιτών (από 19/11).

fakeloi-poleodomias-.jpg

Στις 24/11 άρχισε η συζήτηση και για το project «Αναβάθμιση και Αξιοποίηση της Παρεχόμενης Οικονομικής Πληροφόρησης από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», με προϋπολογισμό- εκτιμώμενη αξία σύμβασης 528.766,44 ευρώ μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (με ΦΠΑ: 655.670,38 ευρώ).

Λήγουν 3 προθεσμίες

Τα προσεχή 24ωρα εκπνέουν δε οι προθεσμίες σε άλλους 3 «μικρούς» διαγωνισμούς της Κοινωνίας της Πληροφορίας:

  • Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης για το έργο «Υπηρεσίες Υλοποίησης και παραμετροποίησης Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού για λοιπούς φορείς» με προϋπολογισμός (χωρίς ΦΠΑ) 3.198.493,60 ευρώ είναι η 29/11/2021. (Φορέας: γ.γ Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, Υπουργείο Εσωτερικών)
  • Η διενέργεια του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το Υποέργο 2: «Υλοποίηση Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ροής Εργασιών και Ψηφιακών Υπηρεσιών του Εθνικού Τυπογραφείου» της Πράξης «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Εθνικού Τυπογραφείου», με προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ) 836.419,35 ευρώ έχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 30/11/2021 (Φορέας: Εθνικό Τυπογραφείο) και έπεται…
  • Ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για το έργο: «Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών στην «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.» υπό την ιδιότητα του Βασικού Βραχίονα Υλοποίησης στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας», με προϋπολογισμό (χωρίς ΦΠΑ) 245.520,00 ευρώ και deadline στις 6/12/2021 (Φορέας: Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.).

Αντιστοίχως, έληξαν πρόσφατα οι χρόνοι σε μια σειρά άλλων διαγωνισμών (με καταληκτικές ημερομηνίες εντός Νοεμβρίου ή Οκτωβρίου) και έπονται οι ανακοινώσεις.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …