Αρχική / Επικαιρότητα / Προ των πυλών το e-κράτος στα υποθηκοφυλάκια και στη Δικαιοσύνη

Προ των πυλών το e-κράτος στα υποθηκοφυλάκια και στη Δικαιοσύνη

Ως το έτος των δημοπρασιών του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτήρισε το 2022 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τόνισε ότι πάνω από το 90% των έργων που έχουν προβλεφθεί, πρέπει να δημοπρατηθεί εντός της χρονιάς.

Παράλληλα, έκλεισε το παράθυρο υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, ενώ συμμετείχαν πέντε κοινοπραξίες εταιρειώ. Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.

Η συμφωνία για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, συνιστά το «μεγαλύτερο έφγο ψηφιοποίησης στην ιστορία της χώρας» και βασίζεται σε ορίζοντα τριετίας, διαρθρωμένη σε πέντε επιμέρους τμήματα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων στα υποθηκοφυλάκια της χώρας και την ένταξή τους στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου.

Τα τρία κομβικά έργα το επόμενο διάστημα:

  • Δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης σχέσεων με πολίτες και επιχειρήσεις (CRMS)
  • Νέο πληροφορικό σύστημα για δημόσιους διαγωνισμούς
  • Ψηφιακή Δικαιοσύνη (Ενίσχυση ψηφιακών υποδομών για την ανάπτυξη περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών σχετικά με την κατάθεση δικογραφιών, αιτήσεων και κάθε συναλλαγής με τα δικαστήρια, αλλά και άλλα έργα όπως απομαγνητοφώνηση για πρακτικά αστικών και ποινικών δικών).

Από κει και πέρα, το «μεγάλο έργο» αφορά τις «έξυπνες πόλεις». Το πρώτο σκέλος αφορά τους 16 μεγαλύτερους δήμους σε πληθυσμό αλλά και τα Τρίκαλα που έχουν την ψηφιακή υποδομή, και θα παρέχουν τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να επιλέγουν τα ψηφιακά έργα που τους ταιριάζουν.

Οι υπόλοιποι δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2021-2027.

Επιπλέον, εντός του 2022, θα υπάρξει δημοπράτηση για το «Σύζευξις Β» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έργο που μπορεί να αλλάξει όλη την αγορά καθώς δίνει την ευκαιρία ψηφιακής αναβάθμισης με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος για τις επιχειρήσεις ώστε να «ψηλώσουν» και να ανταγωνίζονται ακόμα και μεγαλύτερες εταιρείες μέσω e-shop και εκσυγχρονισμού τους.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …