Αρχική / Επικαιρότητα / «Πρότυπες Προτάσεις» έργων (Προτάσεις Καινοτομίας) για την υλοποίηση έργων υποδομής

«Πρότυπες Προτάσεις» έργων (Προτάσεις Καινοτομίας) για την υλοποίηση έργων υποδομής

Το νομοσχέδιο για τις «Πρότυπες Προτάσεις» έργων (Προτάσεις Καινοτομίας) παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της ευελιξίας του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση έργων υποδομής που υπερβαίνουν τα 200.000.000 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), παρουσιάζουν χαρακτηριστικά καινοτομίας, προάγουν την περιφερειακή ανάπτυξη, συμβάλλουν στην εθνική οικονομία και πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω συμβάσεων έργων, συμβάσεων παραχώρησης και ΣΔΙΤ.

Οι στόχοι του νομοσχεδίου

Ειδικότερα, οι στόχοι του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι:

-Η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών, μέσω της υιοθέτησης νέας –πρόσθετης– διαδικασίας σχεδιασμού και προετοιμασίας νέων έργων σε τομείς προτεραιότητας του Δημοσίου, παράλληλα με τις υπάρχουσες διαδικασίες του Δημοσίου.

-Η επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων με «διπλασιασμό» της δυναμικότητας του υφιστάμενου συστήματος, αφού θα υπάρχει συνέργεια της δημόσιας διοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα.

-Η αυξημένη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα παράλληλα με τη δημόσια διοίκηση στην σύλληψη ιδέας, την ανάλυση, την προκαταρκτική αξιολόγηση, την προετοιμασία αρχικών μελετών και προϋπολογισμών και, ιδίως, στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και ευελιξίας του στην ωρίμανση έργων υποδομής με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

-Η μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα στη δημόσια διοίκηση.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …