Αρχική / Επικαιρότητα / Πόλος έλξης επενδύσεων real estate το Μαρούσι – Τα project

Πόλος έλξης επενδύσεων real estate το Μαρούσι – Τα project

Σε πόλο έλξης για τις μεγάλες εταιρείες του real estate έχει μετατραπεί το Μαρούσι.

Μεγάλοι παίκτες της αγοράς έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και επενδύουν στην περιοχή, είτε σε χώρους γραφείων, είτε σε καταστήματα και εμπορικά. 

Πρόσφατη κίνηση στην περιοχή έγινε από την Prodea, η οποία προχώρησε στην απόκτηση πέντε όμορων ακινήτων στο Μαρούσι, δίπλα στο “δαχτυλίδι” του κόμβου της Λεωφόρου Κηφισίας.

Η επένδυση είναι της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ και αφορά την ανέγερση και εκμετάλλευση ενός “πράσινου” κτιριακού συγκροτήματος, αφού προηγουμένως γκρεμιστεί το υφιστάμενο κτίριο γραφείων και κατοικιών.

Ειδικότερα προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων με κατ’ ελάχιστον περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold, το οποίο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα και λειτουργικά ανεξάρτητα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ.

Η εν λόγω επένδυση δεν είναι η μοναδική της εταιρείας στην περιοχή. Η Prodea έχει αγοράσει και νοικιάζει όροφο επί του συγκροτήματος Κ-44 (Κτήρια Βωβού) στο Κτήριο Β (το μεσαίο κτήριο του συγκροτήματος), το κατάστημα επί της οδού Χειμάρρας με ενοικιαστή τον Σκλαβενίτη, ενώ η σημαντικότερη επένδυση της στην περιοχή αποτελεί η κατασκευή Κατηγορίας Α κτηρίων γραφείων στις οδούς Φραγκοκκλησίας, Αιγιαλείας και Αιτωλού. Η ανάπτυξη αφορά σε ένα υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό πενταώροφο κτήριο με ανωδομή 7.000 τμ, βοηθητικούς χώρους 7.000 τμ και 200 θέσεις πάρκινγκ.

Στην περιοχή έχει τοποθετηθεί και η Trastor η οποία έχει αγοράσει κτήρια επί των οδών Γραβιάς, Αμαρουσίου Χαλανδρίου. Τα κτήρια είναι χώροι γραφείων με επίπεδα θέσεων στάθμευσης.

Η εταιρία Μυτιληναίος κατασκεύασε τα γραφεία της στην οδό Αρτέμιδος ενώ ο όμιλος Σαράντη είναι σε στάδιο κατασκευής των νεών γραφείων του επί της Αμαρουσίου Χαλανδρίου.

Επενδυτικά σχήματα όπως η Dromeus Capital έχουν επίσης αυξημένη παρουσία στην περιοχή. Σύμφωνα πληροφορίες η Dromeus αγόρασε το κτήριο που στεγάζει την Deloitte με μακροχρόνιο συμβόλαιο μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2019. Το κτήριο αποτελείται από 7.700 τμ χώρων γραφείων, 2.000 τμ χώρων καταστημάτων και τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης. 

Τέλος η Νoval δρομολογεί, σε συνεργασία με την Brooklane Capital, την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στην έκταση της πρώην Kodak στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι (πλησίον Αττικής Οδού). Το συνολικό ύψος της επένδυσης προβλέπεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. 

Σε ζήτηση τα πράσινα γραφεία

Πάνω από 375.500 τ.μ. ποιοτικών γραφειακών χώρων βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν πρόσφατα εισέλθει στην αγορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του real estate.

Σήμερα ο αριθμός των “πράσινων” γραφείων στη χώρα μας, τον οποίο στελέχη της αγοράς θεωρούν μονόδρομο για τα επόμενα χρόνια, είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση των μισθωμάτων.

Tόσο το 2020 όσο και το 2021 η ζήτηση για παλαιότερης τεχνολογίας κτίρια γραφείων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα οι ελεύθεροι προς ενοικίαση γραφειακοί χώροι, στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής, να φτάσουν στο 8,6% επί του συνόλου των διαθέσιμων χώρων για επαγγελματική χρήση. Εντούτοις, σε ζώνες με σημαντική συγκέντρωση ποιοτικών χώρων γραφείων, όπως ο άξονας γύρω από τη Λεωφόρο Κηφισίας έως την ευρύτερη περιοχή των Βορείων Προαστίων, η διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων προς ενοικίαση περιορίστηκε στο 6,76%. Αντίθετα, σε κτίρια με πιο σύγχρονα πρότυπα κατασκευής οι ελεύθεροι προς ενοικίαση χώροι δεν ξεπέρασαν το 5%.

Ως εκ τούτου κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι οι επιλεγμένοι γραφειακοί χώροι πρώτης προβολής, που βρίσκονται σε περιοχές με ενδιαφέρον και διαθέτουν “πράσινο πιστοποιητικό”, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ και τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …