Αρχική / Επικαιρότητα / Σεισμός Αλβανία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών – Στον δρόμο 10.000 άνθρωποι

Σεισμός Αλβανία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών – Στον δρόμο 10.000 άνθρωποι

Σεισμός Αλβανία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών –

Στον δρόμο 10.000 άνθρωποι

Τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης, τέσσερις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 51. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματίστηκαν. Στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα συνεχίζουν να νοσηλεύονται 41 άτομα, ενώ τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Επιπλέον, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξ κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και την περιφέρεια της Λέζιας, βόρεια των Τιράνων.

Επίσης, άρχισαν σήμερα οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτηρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1.192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε οκτώ σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα.

Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα -όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες- είναι ακατοίκητα. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω του ο σεισμός. Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα κτήρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

Εντούτοις, παρά τα μεγέθη των καταστροφών, ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο δυνατό. Έφερε ως παράδειγμα της αμεσότητας στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού την στέγαση 2.500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.  Στον δρόμο 10.000 άνθρωποι Ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10.000, η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγέντες περιοχές ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.

Επίσης, όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληκτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δεν φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών, επειδή -όπως σημειώνουν οι σεισμόπληκτοι- οι αρμόδιες δομές του παρέβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτηρίων.

Καθημερινά επίσης μεγαλώνει ο γεωγραφικός κύκλος των σεισμόπληκτων περιοχών και συνεπώς το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Ράμα αναγκάστηκε να διευρύνει τις περιφέρειες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

πηγή: https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/199049/seismos-alvania-ayxithike-o-arithmos-ton-nekron-ston-dromo-10-000-anthropoi

 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …