Αρχική / Επικαιρότητα / Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης – Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης – Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους

Στήνονται σκηνές για 2.500 ανθρώπους

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

“Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι θα μεταβούν στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δουν και να αξιολογήσουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.

“Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση”, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: “Πάνω απ’ όλα οι ανθρώπινες ζωές”.

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: “Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες”, ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. “Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο”, τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες.

“Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια”, κατέληξε.

Μετασεισμοί έως και 4,8 Ρίχτερ

Συνεχείς είναι οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο με τους κατοίκους να βρίσκονται αφενός σε έντονη ανησυχία αφετέρου σε συνεχή επαγρύπνηση. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:02 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση 4.8 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 342 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

Στις 9.37 π.μ. καταγράφηκε σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην περιοχή της Αρβης Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 349 χλμ. ν/να των Αθηνών και το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χλμ. β/δ της πόλης της Άρβης.

Όπως τόνισε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, “έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο”.


Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Προσέθεσε πάντως ότι “δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ”, σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Στο μεταξυ, αρκετά είναι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις οι οποίες είτε έχουν κλείσει είτε έχουν αφήσει το προσωπικό τους να επιστρέψει στα σπίτια τους. Από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας έχουν δοθεί οδηγίες για να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά διαστήματα παρουσιάζουν πρόβλημα σύνδεσης το οποίο όμως διορθώνεται άμεσα. Η κίνηση στους δρόμους της πόλης του Ηρακλείου είναι αυξημένη.

 

CRETALIVE SEISMOS
Πηγή φωτογραφίας: Cretalive.gr

Σωστικά συνεργεία με σκύλους και drones μεταβαίνουν στην Κρήτη

Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Πυροσβεστικού Σώματος αναχωρούν σε λίγα λεπτά με αεροσκάφη C130 και ATR για την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα στις 9:17, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΒΔ της πόλης της Άρβης και σε απόσταση 346 Χλμ ΝΝΑ της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τον σεισμό είναι ένας νεκρός, ο οποίος ανασύρθηκε από το ξωκκλήσι Προφήτης Ηλίας Αρκαλοχωρίου, μετά από ενέργειες πυροσβεστών της 3ης ΕΜΑΚ, και εννέα τραυματίες.

Πληροφορίες που ανέφεραν ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα πιθανόν εγκλωβίστηκε μετά από πτώση τοίχου στο σπίτι της, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, κυρίως από πανικόβλητους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, τα οποία ερευνώνται.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου

Τoυλάχιστον 1000 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, και κυρίως στο Αρκαλοχώρι, δεν μπορούν άμεσα να κατοικηθούν μετά τον πρωινό σεισμό σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ οι τοπικές αρχές ετοιμάζουν τη δημιουργία καταυλισμού στον ανοιχτό χώρο του εκθεσιακού κέντρου Αρκαλοχωρίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει. 

Κλειστός είναι επίσης ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες.

Σημαντικές ζημιές και σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. 

CRETALIVE SEISMOS 27.9
Πηγή φωτογραφίας: Cretalive.gr

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός του Δήμου για τυχόν προβλήματα από τον σεισμό

Σε διαρκή ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά όποια προβλήματα προκύψουν από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί. Μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν αναφερθεί πολύ σοβαρές υλικές ή άλλες ζημιές, ωστόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συγκάλεσε σύσκεψη με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, με τους οποίους παραμένει σε σταθερή επικοινωνία για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, της Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας ελέγχουν ήδη τα κτίρια και τις δημοτικές δομές για τη διαπίστωση της καταστάσεώς τους και τυχόν παρεμβάσεις όπου κριθεί απαραίτητο.

Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το πρωί την περιοχή της Αγίας Τριάδας και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Περιοχής Συμεών Χούπα για την κατάσταση των ετοιμόρροπών κτιρίων της περιοχής, όπου επίσης δεν παρουσιάστηκαν προς το παρόν σημαντικά προβλήματα.

Παράλληλα, είχε επικοινωνία και με τον Δήμαρχο Μινώα – Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη και έθεσε στην διάθεσή του τις υπηρεσίες και τα οχήματα του Δήμου Ηρακλείου, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο.

Μετά την σύσκεψη με τους αντιδημάρχους, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε: “Καλώ τους δημότες να παραμείνουν ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να ακολουθούν όλες τις οδηγίες για αντίστοιχες καταστάσεις. Είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και ταυτόχρονα είμαστε δίπλα στους άλλους Δήμους του νομού, κυρίως τον Δήμο Μινώα – Πεδιάδος για να του παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί”.

Κλειστά για προληπτικούς λόγους και μετά από οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα τα δημοτικά αθλητικά κέντρα του Ηρακλείου σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου. Παράλληλα, από τον Δήμο Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι ακυρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου καθώς και μουσική συναυλία με τους Γιώργο και Νίκο Στρατάκη.

Ευθύμιος Λέκκας: Κανένας δεν περίμενε σεισμό 5,8 βαθμών στο Ηράκλειο

Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου είχε κάνει εκτιμήσεις τέλος Ιούλιου για σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών, άλλα κανείς δεν περίμενε σεισμό 5,8 βαθμών τόνισε στον ΣΚΑΪ για την ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας. 

“Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός, θα δούμε πως θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο” διαβεβαίωσε ο κ. Λέκκας. 

“Δε φαίνεται ότι θα υπάρχουν πολλές ζημίες, έκτος αν συνιστεί η δραστηριότητα και υπάρχουν ζημίες που δε φαίνονται με γυμνό μάτι”. Κάλεσε τον κόσμο να μην μπει μέσα σε κτήρια, κυρίως σε παλιά κτήρια. “Κατασκευές 20 – 30 ετών πρέπει να είναι ασφαλείς” εκτίμησε ο κ. Λέκκας. 

Στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταβαίνουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και μεταβαίνει στην περιοχή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Κλιμάκιο 20 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην περιοχή του σεισμού στην Κρήτη

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, που “χτύπησε” την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης, με εντολή του Yπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.

Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτήρια και στις υποδομές για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …