Αρχική / Επικαιρότητα / Σε ανοδική τροχιά οι τιμές των ακινήτων – Αύξηση 30,9% στο κέντρο της Αθήνας

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές των ακινήτων – Αύξηση 30,9% στο κέντρο της Αθήνας

Περιζήτητες είναι οι κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας οδηγώντας σε αύξηση της τιμής πώλησής τους σε ποσοστό 30,9% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Κι αυτό τη στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο η μεταβολή των τιμών δεν ξεπερνά το 7,2% στα 1.474 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων spitogatos.gr το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου του 2019 τα σπίτια στην Αθήνα πωλούνταν έναντι 1.522 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 1.162 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφονται στα νότια και βόρεια προάστια της πρωτεύουσας αγγίζοντας τα 2.531 ευρώ και 2.192 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα. Σε επίπεδα άνω των 2.000 ευρώ το τ.μ. πωλούνται τα σπίτια και στα νησιά των Κυκλάδων παρουσιάζοντας μικρή άνοδο κατά 1,6% στα 2.506 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Λευκάδα με 1.803 ευρώ/τ.μ. και η Ζάκυνθος με 1.500 ευρώ/τ.μ. Υψηλά κινούνται οι τιμές των κατοικιών τόσο στο Υπόλοιπο Αττικής όσο και στην Ανατολική Αττική, με τις τιμές να διαμορφώνονται το ίδιο διάστημα στα 1.544 ευρώ/τ.μ. και 1.456 ευρώ/τ.μ αντίστοιχα.

Μεγάλη αύξηση στην Αττική σημειώνουν οι τιμές των σπιτιών στον Πειραιά (+18,2%) στα 1,346 ευρώ/τ.μ. ενώ σε ποσοστό 25% ανέβηκαν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης στα 1.250 ευρώ/τ.μ.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη μείωση τιμών πώλησης παρουσιάζουν τα Γρεβενά με -30,7% στα 571 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς, όπου η τιμή για την πώληση κατοικίας δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σε ό,τι αφορά στις ενοικιάσεις, την υψηλότερη τιμή παρουσιάζει η Χαλκιδική με 31 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τη χαμηλότερη το Κιλκίς με μόλις 2,9 ευρώ/τ.μ.

Νέο εργαλείο

Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα spitogatos.gr λανσάρει έναν δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων που δίνει άμεσα την εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο Spitogatos Property Index (SPI) τροφοδοτείται από τη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας που περιέχει σήμερα περισσότερες από 3 εκατ. καταχωρίσεις ακινήτων και με τη χρήση εξειδικευμένων συστημάτων επεξεργασίας και ανάλυσης δίνει μια ευκρινή εικόνα της διακύμανσης των τιμών από το 2011 έως και σήμερα για κάθε είδος ακίνητο σε κάθε περιοχή της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει ότι η αγορά των ακινήτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον για όλους, ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αγοραστές, αλλά και υποψήφιους επενδυτές. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για μια ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς, λανσάραμε τον SPI, ώστε να βοηθήσουμε τους χρήστες της πλατφόρμας μας να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους και να πάρουν αποφάσεις για τα ακίνητά τους, να ορίσουν ενδεχομένως το καταλληλότερο χρονικό διάστημα για να επενδύσουν, αλλά και να έχουν μια αίσθηση όχι μόνο για τη «μεγάλη εικόνα», αλλά και τους δείκτες στην ευρύτερη περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …