Αρχική / Επικαιρότητα / Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Ανάπλασης για τη ΔΕΘ-HELEXPO

Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Ανάπλασης για τη ΔΕΘ-HELEXPO

Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στο σάϊτ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη ΔΕΘ-HELEXPO, από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών.

Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΝ από τη Διοίκηση της ΔΕΘ καθορίζονται, στον υφιστάμενο χώρο του εκθεσιακού κέντρου, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, ο πολεοδομικός κανονισμός, καθώς και πρόσθετοι όροι και περιορισμοί.

Το ειδικό χωρικό σχέδιο προβλέπει αναδιοργάνωση της έκτασης με διατήρηση τόσο της συνολικής επιφάνειας των εκθεσιακών χώρων όσο και κάποιων από τα υπάρχοντα κτίρια και μετατροπή του υπόλοιπου σε μητροπολιτικό πάρκο.  Από τα υπάρχοντα κτίρια θα διατηρηθούν το Παλέ ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ξενοδοχείου 120 κλινών και πάρκιγκ έως 3.000 θέσεων.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΔΕΘ, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της, τη βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και την περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπό διαβούλευση σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση διακριτών ζωνών, όπου αναπτύσσονται επιμέρους κατηγορίες χρήσεων γης (εκθεσιακή, συνεδριακός χώρος, ξενοδοχείο, εμπόριο, ελεύθεροι χώροι), στη βάση των εξής στόχων:

  • την προώθηση ενιαίου, μορφολογικά και λειτουργικά, σχεδιασμού στο σύνολο της έκτασης.
  • την ένταξη του χώρου στην περιοχή άμεσης επιρροής που συγκροτούν οι διευρυμένοι δημόσιοι χώροι υπερτοπικού ενδιαφέροντος, π.χ. ΑΠΘ, Μουσεία, Γ’ Σώμα Στρατού, κλπ.
  • την αποκατάσταση της συνέχειας του αστικού ιστού προς τη δυτική πλευρά της περιοχής παρέμβασης.
  • την ενίσχυση των ελεύθερων διαμορφωμένων χώρων με τη διάχυση τους εντός αυτής, καθώς επίσης την ανάδειξη και διεύρυνση αξόνων «οπτικής σύνδεσης», όπως «θαλάσσιο μέτωπο – πλατεία ΧΑΝΘ – πανεπιστήμιο – Σέιχ Σου», «Ροτόντα – πλατεία Συντριβανίου».

Η ΔΕΘ αποτελεί έναν εδραιωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό συνυφασμένο με την οικονομία και την ιστορία της πόλης, αλλά και έναν χώρο που, λόγω της κεντρικής του θέσης, επηρεάζει άμεσα τη συνοχή και λειτουργία του αστικού ιστού της, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …