Αρχική / Επικαιρότητα / Στο Δημόσιο 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Στο Δημόσιο 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Στην ιδιοκτησία του Δημοσίου περνούν 100.000 ακίνητα και 500.000 στρέµµατα, τα οποία, για οποιονδήποτε λόγο, είτε λόγω φόρων είτε διαφορών κληρονοµιάς, δεν δηλώθηκαν στην πρώτη φάση της διαδικασίας στο Κτηµατολόγιο.

Τα πρώτα ακίνητα σε περιοχές που η προθεσµία για να δηλωθούν έληξε πρόσφατα, έχουν ήδη δεσµευθεί και ακολουθούν την «οδό» της µεταβίβασής τους στο ∆ηµόσιο. Ανάµεσά τους διαµερίσµατα, µονοκατοικίες, οικόπεδα και αγροτεµάχια.

Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε 29 προάστια της Αττικής και του Πειραιά, σε Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Μελίσσια, Μαρούσι, Γλυκά Νερά και αλλού, σε 16 περιοχές του νοµού Θεσσαλονίκης, όπως η Αγία Τριάδα, η Καλαµαριά, το Πανόραµα, η Περαία, η Θέρµη, ο Χορτιάτης, αλλά και σε πυκνοκατοικηµένους νοµούς ανά την Ελλάδα όπως η Αχαΐα, η ∆ράµα, η Αρκαδία, η Αιτωλοακαρνανία κ.ά., καθώς αποτελούν από τις πρώτες περιοχές που περιλαµβάνονται στο πιλοτικό πρόγραµµα του Κτηµατολογίου και η προθεσµία τους έληξε ή λήγει αυτές τις ηµέρες.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, από το πρώτο «κύµα» ακινήτων «αγνώστου κυριότητας», τα 1.500 εξ αυτών έχουν εµπορικό ενδιαφέρον και θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Ελληνική Εταιρεία Συµµετοχών και Περιουσίας και να αποφέρουν έσοδα για το κράτος.

Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν για τις διαστάσεις που πρόκειται να πάρει το θέµα, εστιάζοντας κυρίως στο ύψος των αποζηµιώσεων που θα διεκδικήσουν από το ∆ηµόσιο όσοι ιδιοκτήτες «χάσουν» τις περιουσίες τους επειδή καθυστέρησαν να τις δηλώσουν στο Κτηµατολόγιο.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …