Αρχική / Επικαιρότητα / Συμβολαιογράφοι: Μόνο 5% ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων στο Κτηματολόγιο

Συμβολαιογράφοι: Μόνο 5% ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων στο Κτηματολόγιο

Οι συμβολαιογράφοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα τεχνικό πρόβλημα στις συναλλαγές τους με το Κτηματολόγιο, ενώ οι συναλλαγές είναι απολύτως ασφαλείς. Παρ’ όλα αυτά η ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Αυτό απαντάει το Ελληνικό Κτηματολόγιο στην 20ήμερη αποχή που κήρυξαν για τον Ιούνιο οι συμβολαιογράφοι, διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη της υποχρεωτικής υποβολής των εγγράφων τους με ηλεκτρονικό τρόπο. Η βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης περνάει μέσα από την αυτοματοποίηση με ηλεκτρονικές υπηρεσίες, υποστηρίζει το Κτηματολόγιο.

Η ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων (λ.χ. συμβολαίων) από τους συμβολαιογράφους στο Κτηματολόγιο ξεκίνησε πιλοτικά το 2020, ουσιαστικά από το 2021. Να σημειωθεί ότι αφορά μόνο τα οριστικά κτηματολογικά γραφεία, δηλαδή εκείνα στα οποία το υποθηκοφυλακείο έχει καταργηθεί. «Οι συμβολαιογράφοι μπορούσαν από πέρυσι να διαλέξουν φυσικό ή ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής πράξεων. Ομως μόνο το 5% υπεβλήθη ηλεκτρονικά», εξηγεί ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης. «Το 2022 έχουν κατατεθεί 67.806 πράξεις, εκ των οποίων μόνον οι 3.856 ηλεκτρονικά, και το 2021 κατατέθηκαν 100.598 πράξεις, εκ των οποίων μόνον οι 4.541 ηλεκτρονικά».

Ως απάντηση, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αποφάσισε η υποβολή εγγράφων από τους συμβολαιογράφους να γίνεται εις το εξής μόνο ψηφιακά και όχι από τα γραφεία κτηματογράφησης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς και Νήσων, που προανήγγειλε αποχή το διάστημα 1-20 Ιουνίου. Οπως υποστηρίζουν, πέραν των τεχνικών προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί, υπάρχουν και θέματα ασφάλειας των συναλλαγών (βλ. «Κ», 11.5.2022).

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο υποστηρίζει ότι η διαδικασία είναι απλή και ασφαλής.

«Κανένα τεχνικό πρόβλημα δεν υπάρχει στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει το Κτηματολόγιο», υποστηρίζει ο κ. Σταθάκης. «Εκπαίδευση προς τους συμβολαιογράφους παρέχεται εδώ και ένα χρόνο (συνεχίζεται ακόμα), ενώ λειτουργεί Help Desk ειδικά για τους συμβολαιογράφους. Ούτε ζήτημα ασφάλειας των συναλλαγών. Οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν θίγουν στο παραμικρό τη χρονική προτεραιότητα κατάθεσης των πράξεων στο Κτηματολόγιο».

Αν ισχύει αυτό, γιατί οι συμβολαιογράφοι αντιτίθενται στην υποχρεωτική ψηφιακή υποβολή; «Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματός τους, προφανώς», λέει ο κ. Σταθάκης. «Νομίζω ότι είναι πρακτικό το ζήτημα. Προτιμούν να έρχονται στο γραφείο, ακόμα κι αν περιμένουν σε μεγάλες ουρές, γιατί κατά την υποβολή του συμβολαίου θα συζητήσουν με τον υπάλληλο, θα εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κάποιο λάθος. Αυτό όμως είναι επιβαρυντικό για το δικό μας σύστημα. Η βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης που όλοι θέλουμε, περνάει μέσα από την αυτοματοποίηση με ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

Πάντως, οι ρυθμοί καταχώρισης των πράξεων στο Κτηματολόγιο χρήζουν βελτίωσης. «Αυτή τη στιγμή, κατά μέσον όρο το 50% των πράξεων καταχωρίζεται μέσα σε δύο μήνες, το 75% μέσα σε τρεις μήνες, με διαφορές από γραφείο σε γραφείο. Το υπόλοιπο 25% είναι συνήθως ειδικές υποθέσεις, με εκκρεμότητες από το παρελθόν».

Σήμερα έχουν ιδρυθεί τα 10 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και τα 45 από τα 75 υποκαταστήματα του Κτηματολογίου, με στόχο του Ελληνικού Κτηματολογίου να φθάσει το 90% έως το τέλος του έτους.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …