Αρχική / Επικαιρότητα / Σύστημα διαχείρισης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Σύστημα διαχείρισης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Τον χαρακτηρισμό “κτηματολόγιο της Εκκλησίας” αποδίδουν οι γνώστες των εκκλησιαστικών ζητημάτων στο μεγαλεπήβολο εγχείρημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να ξεσκαρτάρει την ακίνητη περιουσία της.

Το project ύψους 2,34 είναι πράγματι σημαντικό. Βραχυπρόθεσμα θα δώσει αντικείμενο, για δύο χρόνια-όσο διαρκεί η σύμβαση- σε μηχανικούς και τοπογράφους στους οποίους απευθύνεται. Μεσομακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μία λίστα με τα 500 πιο ώριμα ακίνητα που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν και να βγουν στην αγορά, δημιουργώντας νέο επενδυτικό αντικείμενο.

Ο διαγωνισμός

Για το σκοπό αυτό, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών πραγματοποιεί διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την πληρέστερη γεωχωρική και διοικητική τεκμηρίωση των εκκλησιαστικών ακινήτων. Γιατί πληρέστερη; Επειδή, στο πρόσφατο παρελθόν, η ΙΑΑ ψηφιοποίησε και καταχώρησε στο Υποσύστημα Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (ΔΕΑΠ), που διαθέτει η Αρχιεπισκοπή και χειρίζεται η Εκκλησιαστική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ), ένα σημαντικό αριθμό ιδιοκτησιών της που αντιστοιχούν σε 13.300 εγγραφές. Αυτές όμως, 11.300 εγγραφές αφορούν μόνο σε αρχικά, πολύ βασικά στοιχεία, δηλαδή λείπουν τα λεγόμενα μεταδεδομένα και κυρίως δεν έχει γίνει η αντιστοίχησή τους με τις πραγματικές ιδιοκτησίες. Σήμερα στη βάση δεδομένων εκκλησιαστικών ακινήτων, υπάρχουν περίπου 605 χιλ. σαρωμένα έγγραφα τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου 1,5 εκατ. σελίδες.

Εκτός από την επεξεργασία και ανάλυση των ψηφιοποιημένων εγγράφων, ο ανάδοχος θα πρέπει να ψηφιοποιήσει φυσικό αρχείο 110.500 εγγράφων ή 265.000 σελίδων που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Το τρίτο αντικείμενο του έργου προβλέπει την επιλογή 500 εκκλησιαστικών ακινήτων με στόχο την άμεση αξιοποίησή τους με κριτήρια τη φυσική κατάστασή τους, τη θέση τους και τις δυνητικές τους χρήσεις κτλ.

Να σημειώσουμε ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής έχει οριστεί η 10η Απριλίου.

Το υποσύστημα Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δημιούργησε ένα σύγχρονο Data Center και αναβάθμισε τις εσωτερικές της διαδικασίες, καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο μέσω της ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μία από αυτές αποτελεί και το υποσύστημα διαχείρισης εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας (Δ.Ε.Α.Π.), όπου και δημιουργήθηκαν οι 13.300 εγγραφές ακινήτων στις οποίες αναφερθήκαμε νωρίτερα.

Το εν λόγω Υποσύστημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ενώ πλην της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών βασικό χρήστη του αποτελεί η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει την ευθύνη διαχείρισης και αξιοποίησης ενός σημαντικού μέρους της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας.

O διαγωνισμός εδώ: http://iaath.gr/content/dioikitiki-kai-geohoriki-tekmiriosi-ekklisiastikon-akiniton-sto-yposystima-diaheirisis

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …