Αρχική / Επικαιρότητα / Τι λέει για τις υποδομές η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη – Οι 3 άξονες δράσης

Τι λέει για τις υποδομές η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη – Οι 3 άξονες δράσης

Να καταστεί η Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές και ανταγωνιστική ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία των θεσμών και όχι ως προς το κόστος εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του τελικού κειμένου της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους.

«Η έκθεση δεν διακατέχεται από κάποια καλλωπισμού ή εξιδανίκευσης της κατάστασης -όπως συμβαίνει αρκετά συχνά σε τέτοια κείμενα- δεν “μασάει”, δηλαδή, τα λόγια της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις προκλήσεις που προκαλεί η νέα παγκόσμια ύφεση. αλλά και τις προκλήσεις που μας κληροδότησε η κρίση χρέους της τελευταίας δεκαετίας», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, στην τοποθέτηση του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «κεντρικός στόχος των εισηγήσεών μας είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά με τον μέσο όρο της ΕΕ. Επιπλέον, βασικοί στόχοι κατά τη διαδικασία σύγκλισης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, κυρίως μέσω της κοινωνικής κινητικότητας και της αναβάθμισης των ευκαιριών για τα περισσότερο αδύναμα νοικοκυριά, και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων».

Ο κ. Πισσαρίδης πρόσθεσε ότι έχουν τεθεί νέες κατευθύνσεις σε σχέση με την ενδιάμεση έκθεση που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι και έδωσε έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμιση της Ελλάδας, με ψηφιακές υποδομές και με μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές εξωστρεφείς εταιρείες. «Θα προκαλέσει επίσης την αύξηση της απασχόλησης, τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και μέσω της αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας υποαπασχολούμενων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και οι νέοι», υπογράμμισε.

Οι 3 άξονες για τις υποδομές έως το 2030

Στην παρουσίαση που έγινε στον Πρωθυπουργό, υπήρχε αναλυτική παρουσίαση των κατευθύνσεων αλλά και των συγκεκριμένω δράσεων ανά τομέα. Όσον αφορά το τομέα των υποδομών, τρεις ήταν οι κύριες δράσεις που η Επιτροπή προτείνει για την επόμενη 10ετία.

Πέρα από τον εκσυγχρονισμό του συστήματος που αφορά τα δημόσια έργα, τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα αποτελούν την αιχμή του δόρατος, καθώς αυτά με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην τοπική ανάπτυξη αλλά και την αύξηση των εξαγωγών, μέσω της διασυνδεσιμότητά τους με λιμάνια και αεροδρόμια.

Αναλυτικά, οι 3 δράσεις και η επεξήγησή τους:

Α. Σχεδιασμός και υλοποίηση έργων: Εκσυγχρονισμός του συστήματος
• Εκσυχρονισμός του συστήματος σχεδιασμού και υλοποίησης δημόσιων έργων.
• Ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών με επιτάχυνση βασικών επενδύσεων και διασύνδεσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Β. Πράσινη ανάπτυξη: Ενεργειακός μετασχηματισμός & κυκλική οικονομία
• Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.
• Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Άμβλυνση του κόστους μετάβασης κατά τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης.
• Ανάπτυξη συστημάτων κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης απορριμμάτων.

Γ. Μεταφορές: Δημιουργία αποτελεσματικών εμπορευματικών διαδρόμων
• Βελτίωση των σιδηροδρομικών και οδικών προσβάσεων στα σύνορα.
• Αναβάθμιση των εξαγωγικών λιμανιών και της διασυνδεσιμότητάς τους με τις λοιπές υποδομές μεταφορών.
• Αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Μπορείτε να καταβάσετε ολόκληρη την παρουσίαση της Έκθεσης παρακάτω:

Παρουσίαση Έκθεσης Επιτροπής Πισσαρίδη – 23.11.2020

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …